Tento tradiční pokrm latinskoamerických zemí je rozšířený hlavně na Kubě, v Mexiku, Dominikánské republice, ale také na Filipínách.
Pokrm je připravován obvykle z hovězího mletého masa, rajčat nebo rajčatové omáčky a dalších složek lišících se podle oblasti.
Je podáván s rýží nebo jako náplň tortill v tzv. „tacos“.
Název pokmu je odvozen od španělského slova „picar“, které znamená namlít maso.
Pro 4 mlsouny:
1 kg hovězího masa nahrubo umletého
4 červené papriky
1 plechovka loupaných rajčat
2 lžíce oliv
2 cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
špetka mletého nového koření
lžíce soli
mletý pepř
lžíce chilli nebo rozetřená čerstvá chilli paprička
Mleté maso osolíme, opepříme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme hodinu. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej, přidáme utřený česnek, cibuli nakrájenou nadrobno a papriku nakrájenou na tenké plátky. Chceme-li přidáme i chilli a 5-10 minut opékáme. Ke směsi na pánvi přidáme rajčata, pepř, nové koření, sůl a dusíme, dokud omáčka nezhoustne. Poté přidáme olivy, ocet a chvíli dusíme. Nakonec přidáme do pánve k zelenině i podušené změklé maso. Promícháme a můžeme podávat. Jako přílohu podáváme rýži a černé fazole. Můžeme podávat i zabalené v tortillách.
rdc