Saturejka je známá již přes 2000 let. Už ve starém Římě jí ochucovali omáčky a ocet.
V jižní Itálii ji tradičně používají na ryby či jehněčí.
Listy saturejky podporují trávení a pomáhají odbourat pocit plnosti, zmírňují nadýmaní a přinášejí úlevu při plynatosti a kolice.
Saturejka vám z fazolí vykouzlí vynikající mlsání. Tak se pusťte do díla.
Pro 2-4 mlsouny:
340 g fazolí vyloupaných z lusků
2 snítky saturejky
+ hrst nadrobno nasekaných lístků saturejky
30 gmásla
150 g zakysané smetany
1 žloutek
sůl a pepř
V hrnci uvedeme do varu vodu (neosolenou, aby fazolové slupky neztvrdly). Přidáme snítky saturejky a fazole, které uvaříme doměkka. Scedíme a saturejku vyhodíme. Na mírném ohni v kastrole zpěníme máslo a přidáme fazole a nasekané listy saturejky. Zakysanou smetanu rozšleháme se žloutkem a nalijeme do kastrolku. Zesílíme plamen a za stálého míchání omáčku ohříváme, dokud nezhoustne. Dáváme však pozor, aby nezačala vřít, v tom případě by se zdrcla. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm přendáme do servírovací mísy a podáváme.
rdc