Je losos vaší oblíbenou rybou, ale nechcete s jeho přípravou strávit moc času? Pak vyzkoušejte tuto úpravu.
Vaše tělo to jistě ocení, neboť ryby jsou důležitým přírodním zdrojem jódu.
Právě jód hraje ústřední roli v našem metabolismu v regulaci hormonů.
Maso lososa je navíc velmi bohaté na obsah bílkovin, vždyť ve 100 g je obsaženo 19 g bílkoviny!<
Pro 4 mlsouny:
1 hrnek bulguru
2 hrnky vody
2 rajčata
1 okurka
½ červené cibule
2 lžíce čerstvé máty
½ plechovky cizrny
3 lžíce citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Bulgur nasypeme do mísy. Lehce osolenou vodu přivedeme k varu a bulgur vodou zalijeme. Necháme 15 minut stát, poté bulgur vidličkou promícháme. Rajčata nasekáme na malé kousky. Okurku, oloupeme, zbavíme semínek a také nasekáme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Mátu s petželkou natrháme. Vše promícháme a přidáme citron, olej a okapanou cizrnu. Osolíme a opepříme a naservírujeme na talíř. Lososa osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji lososa z obou stran orestujeme, z každé strany 2-3 minuty. Lososa položíme na salát. Jako přílohu můžeme zvolit kořeněný okurkový salát.
Rádi byste věděli, jakou cestu musí losos absolovat, než se dostane na váš talíř? Pak vězte, že celý proces začíná v inkubátoru, ve kterém proběhne proces oplodnění, při kterém vzniknou jikry. Ty jsou přibližně 60 dnů chovány ve sladké vodě, než se vylíhnou. I kdybyste měli štěstí a natrefili na lososa žijícího v přírodě, i jeho oplodnění a chov probíhá ve sladké vodě. Od doby vylíhnutí prodělá ryba velké změny, které ji umožní přežít ve slané vodě, a tak po 10-16 měsících je strdlice (název lososa v tomto období) umístěna do zařízení pro jedlé ryby v moři. V takových vodních farmách v moři nebo ve fjordech se losos chová další 14-20 měsíců, než dosáhne hmotnosti 4-6 kg. Teprve poté je ryba připravena k transportu na pult našich obchodů, potažmo talířů.
Sandra Špačková