Woodcock je tradiční skotské jídlo, oblíbené na britském ostrově již ve viktoriánské době. I když v překladu slovo „woodcock“ znamená tetřev, nesmíme za tímto názvem hledat pochoutkou z této divoké pernaté zvěře.
Jedná o na másle opečený toast, pomazaný pastou z ančoviček a pokrytý jemnou směsí, chcete-li pomazánkou, připravenou z rozšlehané kořeněné směsi smetany a vajec.
V dnešní době jsou ančovičky často dávány na povrch, kde slouží jako ozdoba spolu s kapary. V dřívějších dobách byl pokrm podáván jako poslední chod hostiny. Dnes je to pokrm obvykle podávaný k snídani nebo jako malá svačinka.
Pro 4 mlsouny:
8 vajec
½ hrnku mléka
¼ hrnku nasekané petržele
½ lžičky soli
½ lžičky chilli omáčky
¼ hrnku másla
1 plechovka ančoviček nebo sardinek
1 lžíce naložených kaparů
8 plátků máslem pomazaného opečeného toastu
Ve velké míse smícháme vejce, mléko, petržel, sůl a chilli. Vše důkladně promícháme.
Na pánvi rozpustíme na středně silném ohni máslo. Do másla nalijeme promíchanou vaječnou směs a na mírném ohni postupně zahříváme. Směs občas promícháme, dokud se nevytvoří se vytvoří sraženina. Pokračujeme ve vaření, až jsou vejce sražená, avšak ne úplně suchá!
Na másle připravíme toasty, které připravíme čtyři talíře. Vaječnou směs pak lžící rozdělíme na jednotlivé toasty. Povrch ozdobíme ančovičkami nebo sardinkami a kapary. Kdo chce, může ančovičky i kapary před koncem přimíchat do vaječné směsi. Podáváme teplé na toustech.
rdc