Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že tyto jeho ceněné vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Vědci zjistili, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky aminokyseliny, minerály, vitaminy B i enzymy.
Všechny tyto látky jsou nezbytné pro správnou činnost lidského organismu. Tyto látky většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství. Proto si připravte velmi zdravou snídani v podobě drožďové pomazánky. Podpoříte svou tak zdravou pokožku a dobrý zrak.
Pro 4 mlsouny:
50 g másla
1 cibule
4 kostky droždí
hrst strouhanky
5 vajec
80 g uzeného
2 větší kyselé okurky
sůl a pepř
V pánvi rozehřejeme máslo, na kterém dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rozmělněné droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Poté však stále mícháme dokud se droždí ne nezačne opět spojovat a trochu nezrůžoví. Přidáme uzené a přisypeme strouhanku. Jakmile vše ztuhne, přilijeme vejce a mícháme, dokud se nespojí s droždím a nesrazí. Přidáme nakrájenou okurku, osolíme a opepříme. Podáváme s pečivem teplé či studené.
rdc