O prvních omeletách byly zmínky již v Perské říši. Odtud se pak přes Střední východ a severní Afriky dostaly do Evropy. V každé zemi omeleta dostala svou vlastní podobu.
Svůj název používaný dodnes získal tento pokrm již v 16. století ve Francii. Samotný název omelette má původ ve starofrancouzském výrazu lemelle znamenajícím tenký plech či čepel.
Pro 4-6 mlsounů:
2 středně velké lilky
400 g paprik
50 g parmazánu
6 vajec
150 ml mléka
hrst bazalky
máslo s moukou
sůl
olivový olej
Lilky podélně rozkrojíme na polovinu a dužinu nařízneme tak, abychom vytvořili mřížku. Pokapeme olejem a posolíme. Poté je položíme dužinou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložíme na 20 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Mezitím papriky očistíme od jádřinců a umyjeme. Na pánev dáme pár lžiček oleje a na něm papriky zhruba 20 minut opékáme.
Poté lilek vytáhneme a vyjmeme dužinu, kterou dáme do hrnce. K dužinám lilku přilijeme všechna vejce, přidáme hrst natrhané bazalky, strouhaného parmazánu a mléko. Vše smícháme. Kulatý plech o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Papriky umístíme na dno plechu a zalijeme vaječnou směsí. Plech opět vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut.
rdc