Halibut s jogurtovou omáčkou

Halibut neboli Platýs černý je původem z Dánska, kde je rozšířený od Svalbardu po Biskajský záliv. Vyskytuje se také severozápadní oblasti Atlantiku. Jedná se o opravdu velkou rybu, dorůstá totiž až do délky 4 m a vážit může až 300 kg. Tělo je relativně štíhlé a dlouhé.

Halibut je lahodná ryba o velmi nízkém obsahu tuku a nízké energetické hodnotě, proto je vhodné ji zařadit do redukčního jídelníčku. Jeho maso se vyznačuje vyšším obsahem bílkovin. Na úpravu není halibut příliš náročný. Je vhodný prakticky pro všechny způsoby úpravy.

Výborně chutná dušený nebo vařený v páře. Neměl by se příliš kořenit, aby nezaniklo jeho příjemné aroma.

Pro 4 mlsouny:

4 porce halibuta
3 lžíce citrónové šťávy
nastrouhaná kůra z ½ citronu
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
200 ml vody
špetka soli a pepře
125 g jogurtu
1 lžíce hladké mouky

Rozmrazenou nebo čerstvou rybu omyjeme a lehce nasolíme. Na pánvi si smícháme citrónovou kůru a šťávu, rozmarýn, vodu, sůl, pepř. Na připravenou směs položíme rybu a uvedeme vodu do varu a plamen zmírníme. Takto dusíme pod pokličkou 10-15 minut, až je ryba správně měkká.

Poté ryby vytáhneme a připravíme na talíř. Na pánvi ponecháme tekutou směs a přivedeme do varu a necháme vyvařit asi tak na polovinu objem, pak zmírníme plamen.

V malé misce smícháme jogurt s moukou a směs nalijeme do pánve a varem zahustíme a ještě asi dvě minuty povaříme. Při podávání přelijeme lžící porce ryby touto omáčkou.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>