Falafel

falafel

Falafel (nebo také Felafel) je starobylý vegetariánský pokrm původem z Egypta. Dnes je oblíbený i v zemích Blízkého Východu, zejména v Libanonu, Izraeli postupně si získává oblibu i v Evropě. Hlavní ingrediencí je cizrna, a proto je tento pokrm bohatý na proteiny a vitamíny. Jeho příprava se podle oblastí jen velmi málo liší.

Během přípravy je cizrna, okořeněna, dále se přidává kukuřičný olej a omáčka tahini. Pokrm je podáván jako součást náplně arabského chleba „pita“, spolu s jogurtem a čerstvou zeleninou. Zelenina je kombinována v závislosti na dostupnosti v daném ročním období a příslušné zeměpisné poloze.

Pro 4 mlsouny:

2 šálky cizrny

4 stroužky česneku

3 lžíce másla z burských oříšků (nebo tahini pasty)

1 jarní cibulka

1 cibule

1 vejce

1/4 lžička drceného koriandru

1/4 lžičky římského kmínu (cumin)

1/4 lžičky cayenského pepře

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce kukuřičného oleje

Cizrnu přes noc namočíme. Poté vodu slijeme a uvaříme v čerstvé, neslané vodě doměkka. Cibulky si nakrájíme nadrobno. Po uvaření cizrnu za pomocí tyčového mixéru mixujeme až získáme pyré. Do něj přidáme rozetřený česnek, máslo, cibuli, vejce, koriandr, římský kmín, cayenský pepř a sójovou omáčku. To vše opět rozmixujeme až do hladké pasty. Pomocí lžíce pak tvarujeme z pasty kuličky, které v horkém oleji a na mírném ohni dohněda ze všech stran usmažíme.

Podáváme v rozříznutém pita chlebu spolu se zeleninou (okurka, rajče…) a jogurtem.

rdc
foto: anton, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>