Mangold zapečený s bešamelem

mangold

Veškerá listová zelenina je pro správné fungování lidského organismu nepostradatelná. A mangold může být zajímavou alternativou nejen ke špenátu, ale i kapustě nebo listovému salátu. Mangold je jako jiné listové zeleniny cenný velmi vysokým obsahem základních minerálních prvků: vápníku, železa a hořčíku. Dále obsahuje provitamín A, vitamín B a C.

Listy mangoldu se upravují jako špenát. Drobné lístky přidáváme do polévek, omáček nebo salátů. Řapíky se tepelně upravují o něco déle než listy, mají široké kuchyňské využití, můžeme je používat podobně jako chřest. Řapíky lze použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vejci.

Mangold je také zdravější než špenát, a to zejména proto, že neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Podporuje tvorbu a vylučování trávících šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé účinky na látkovou výměnu a posiluje nervový systém.

Pro 4 mlsouny:

1/2 kg nových brambor

svazek mangoldu

½ l mléka

70 g másla

50 g hl. mouky

1 cibule

150 g nastrouhaného sýru

muškátový oříšek

sůl

pepř

Brambory oloupeme a vcelku je dáme vařit. Mangold důkladně propereme a odřízneme konce řapíků (cca 2 cm). Pokud jsou listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, jsou-li řapíky již větší, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou a nakrájíme na kousky. Připravíme si bešamel. Cibuli si nadrobno nakrájíme a na másle ji společně s nakrájeným mangoldem orestujeme. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, poklademe do zapékací mísy vymazané máslem, osolíme opepříme. Na vrstvu brambor položíme vrstvu mangoldu a zalijeme bešamelem. Posypeme srtouhaným sýrem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Jakmile sýr zezlátne, mísu vytáhneme a můžeme podávat.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>