O tom, že cuketa je v České republice nedoceněnou zeleninou jsme již psali. Jelikož je cuketa v tomto období snadno k dostání na každém trhu, přinášíme vám další inspiraci na její zpracování.
Není známo, odkud tento pokrm pochází. Oblibě se však těší v Jordánsku, Sýrii, Libanonu a Egyptě.
Právě z těchto exotických zemí se pokrm dostal do Evropy, kde má zcela jednoduchý název – plněné cukety.
Jak již tomu bývá u většiny jídel, setkat se můžeme s nepočtem variací.
Pro 4 mlsouny:
8 cuket (menšího vzrůstu – okolo 10 cm)
100 g mletého jehněčího masa
½ hrnku dlouhozrnné rýže
2 lžíce rajského protlaku
100 g rajčat – oloupaných rajčat
2 lžíce olivového ooleje
2 lžičky vody
¼ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mleté skořice
špetka soli a pepře
Jako přílohu je nejvhodnější podávat pita chléb a hustý jogurt, řeckého typu.
Rýži dáme vařit na pět minut (5 minut bohatě postačí. Rýže se dovaří později). Cuketu nakrájíme na silnější plátky. Plátky omyjeme v mírně osolené vodě. Vezmeme malý ostrý nůž a odstraníme jím dužinu. (Odložíme stranou). V míse si promícháme rýži, maso, dužinu, nakrájená rajčata, vodu a koření. Na menší pánvi si rozehřejeme olej, na kterém připravenou směs lehce osmahneme. Pak můžeme směsí každou cuketu naplnit. Cuketu dáme na dno většího hrnce a zalejeme vodou. Přidáme protlak a sůl. Přivedeme k varu, poté plamen zmírníme a pozvolna vaříme cca 40 minut – do úplného změknutí cuket. Můžeme podávat.
Tip pro mlsouny: Věděli jste, že plody do velikosti 20 cm jsou ty nejchutnější? Jsou křehké, šťavnaté s ještě nedovyvinutými semeny.
rdc