Baba Ganoush

baba-ganoush

Aneb pasta z lilků, která potěší jazyky milovníků arabské kuchyně. S touto skvělou pochoutkou se můžeme občas setkat v čajovnách, anebo arabských restauracích. Svým složením je velmi podobná humusu, ale liší se tím, že se místo cizrny  používají lilky. Pro milovníky humusu, lilků a pikantních chutí je tento recept jako stvořený.

Lilek u nás ještě nenašel pravidelné místo v jídelníčku, ve světě se používá mnohem častěji a nutno říct, že zcela oprávněně. Příznivě působí na ledviny a močové ústrojí. Nehodí se jíst ho příliš syrový, protože není dobře stravitelný, proto se smaží, ale nejlépe je lilek zapéct dlouho v troubě.

Baba Ganoush se podává jako dip s pita chlebem, někdy se přidává jako příloha jiných pokrmů. Je charakteristická svojí zemitou světle hnědou barvou. V tomto receptu se lilek obvykle peče nebo griluje nad otevřeným ohněm tak, aby dužina změkla a měla lehké kouřové aroma.

Pro 4-6 mlsounů:

2 velké lilky

3 stroužky utřeného česneku

3 lžíce sezamové pasty, tahini

šťáva z 1 citronu

2 lžičky soli

mletá paprika (kdo má rád pikantní jídla, použije kayánský pepř)

olivový olej

hrst posekané petrželky nebo máty

Lilky rozkrojíme, na několika místech je propícháme špejlí nebo vidličkou a položíme na vymaštěný plech. Pečeme přibližně hodinu v předem vyhřáté troubě na 200°C. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí z lilků vyjmememe dužinu, vymačkáme šťávu a v míse si lilky rozmačkáme. Do mísy si připravíme utřený česnek a smícháme jej s lilkem. V druhé misce si smícháme pastu s citronovou šťávou, osolíme, znovu promícháme. Poté pastu přimícháme do mísy s lilky. Dáme vychladit do lednice a před podáváním hotový dip posypeme paprikou, bylinkami a talíř zakápneme olivovým olejem.

rdc
foto: Amy Vann, Unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>