Jambalaya se velice podobá španělskému pokrmu paella, je však mnohem více kořeněná a ostřejší. Pochází z oblasti jižní Ameriky, konkrétněji spadá do kreolské a s obměnami i do cajunské kuchyně.
Jedná se o jídlo, kde je kombinována vařená rýže s rozličnými surovinami. Nezbytná jsou rajčata, cibule, zelené papriky. Mimo zeleninu se v ní objevuje šunka, ústřice, kuřecí nebo kachna. Suroviny se mění v závislosti od jedné přípravy k druhé.
Název je odvozen od francouzského slova „jambon“, což znamená „šunka“, která je hlavní surovinou pokrmu jambalaya a afrického slova “ya”, což znamená rýže.
1 hrnek suché rýže
2 celá kuřecí prsa
100 g kvalitní šunky
100 g ostré klobásy
2 lžíce másla
1 cibule
1 zelená paprika
2 stroužky česneku
asi 2 celerové řapíky
1 velká konzerva rajčata ve vlastní šťávě
1 konzerva rajčatového protlaku
1 bobkový list
hrst sekané petrželky
špička lžičky (nebo více) chilli omáčky, tabasca apod.
sůl, mletý černý pepř
Rýži uvaříme v osolené vodě, nebo v kuřecím vývaru doměkka, scedíme. Ve větším kastrole si rozehřejeme máslo a dorůžova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nasekanou papriku a na kolečka nakrájené celerové řapíky. Vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu, rajčata včetně šťávy, rajčatový protlak, rozetřený česnek a bobkový list. Vše osolíme, opepříme a přiklopené zvolna dusíme asi 30 minut. Pak přidáme kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky. Vmícháme chilli omáčku a přiklopené zvolna dusíme, až budou kousky kuřete měkké – zhruba po 15 minutách. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a vařenou rýži, přiklopíme a necháme ještě dusit, až je rýže dobře prohřátá.
Tip pro mlsouny: Kdo má rád, může recept oživit cca.250 g vařených garnátů a do pokrmu je přidat až budou kousky kuřete měkké (po 15 minutách)
rdc
foto: Tjena, pixabay