Jambalaya

Jambalaya se velice podobá španělskému pokrmu paella, je však mnohem více kořeněná a ostřejší. Pochází z oblasti jižní Ameriky, konkrétněji spadá do kreolské a s obměnami i do cajunské kuchyně.

Jedná se o jídlo, kde je kombinována vařená rýže s rozličnými surovinami. Nezbytná jsou rajčata, cibule, zelené papriky. Mimo zeleninu se v ní objevuje šunka, ústřice, kuřecí nebo kachna. Suroviny se mění v závislosti od jedné přípravy k druhé.

Název je odvozen od francouzského slova „jambon“, což znamená „šunka“, která je hlavní surovinou pokrmu jambalaya a afrického slova “ya”, což znamená rýže.

1 hrnek suché rýže

2 celá kuřecí prsa

100 g kvalitní šunky

100 g ostré klobásy

2 lžíce másla

1 cibule

1 zelená paprika

2 stroužky česneku

asi 2 celerové řapíky

1 velká konzerva rajčata ve vlastní šťávě

1 konzerva rajčatového protlaku

1 bobkový list

hrst sekané petrželky

špička lžičky (nebo více) chilli omáčky, tabasca apod.

sůl, mletý černý pepř

Rýži uvaříme v osolené vodě, nebo v kuřecím vývaru doměkka, scedíme. Ve větším kastrole si rozehřejeme máslo a dorůžova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nasekanou papriku a na kolečka nakrájené celerové řapíky. Vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu, rajčata včetně šťávy, rajčatový protlak, rozetřený česnek a bobkový list. Vše osolíme, opepříme a přiklopené zvolna dusíme asi 30 minut. Pak přidáme kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky. Vmícháme chilli omáčku a přiklopené zvolna dusíme, až budou kousky kuřete měkké – zhruba po 15 minutách. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a vařenou rýži, přiklopíme a necháme ještě dusit, až je rýže dobře prohřátá.

Tip pro mlsouny: Kdo má rád, může recept oživit cca.250 g vařených garnátů a do pokrmu je přidat až budou kousky kuřete měkké (po 15 minutách)

rdc
foto: Tjena, pixabay


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>