Konzumaci kapra bychom neměli omezit jen na vánoční svátky. Pravidelná konzumace ryb prospívá našemu zdraví, a to především díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Tyto kyseliny zabraňují ukládání tuku v cévách. Preventivního účinku však dosáhneme teprve při konzumaci 1-2 rybích pokrmů týdně.
Dalším faktorem, který řadí kapra mezi potraviny, které by neměly chybět ve zdravém jídelníčku, je snadná stravitelnost.
Tato vlastnost je daná především strukturou kapřího masa s kratšími svalovými vlákny a jen malým množstvím hůře stravitelného vaziva.
Z tohoto důvodu se kapří maso doporučuje při držení diety. Vhodné je i pro sportovce a děti.
Pro 4 mlsouny:
kapr
máslo na smažení
červená cibule
červená paprika
5 malých růžiček květáku
5 stroužků česneku
5 žampionů
smetana
pepř, sůl
Kapra nejprve vykostíme a nakrájíme na jednotlivé porce, kůži ponecháme. Na kůži uděláme 2 malé postranní řezy, aby se maso na pánvi nekroutilo, osolíme a jemně opepříme.
Zeleninu si nakrájíme na malé kousky a žampiony pečlivě omyjeme a česnek nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme máslo a nejprve osmahneme žampiony, poté cibuli, česnek a papriku. Až bude všechna zelenina měkká, přidáme kari, přilijeme smetanu a počkáme, dokud směs trochu nezhoustne.
Na druhé pánvi si opět rozpálíme máslo a na něm si osmahneme kapra, nejprve kůží dolů. Až kůže trochu zhnědne, otočíme. Jakmile bude kapr osmažený, přidáme zeleninu a necháme tak 5 minut podusit.
Takto připraveného kapra podáváme s bramborem, rýží nebo třeba jen s připravenou zeleninou.
rdc
foto: Patrick Browne, unsplash