Ostrá lahůdka zvaná chilli

chilli-papricka

Chilli papričky – dodají šmrnc každému jídlu, tedy v případě, že si na vidličku rádi napíchneme něco ostřejšího.

U nás se chilli nejčastěji prodává sušené, drcené nebo mleté. Jde to ale i jinak…

Není nad to vypěstovat si čerstvé papričky hezky doma, třeba za oknem.

Čerstvé dodají pokrmům pěkně ostrou chuť, a navíc se stanou nádhernou ozdobou vašich parapetů.

Červené, zelené, bílé – pestrými barvami zářící ohnivé papričky se také často pěstují jen pro dekoraci a užívají jako okrasná květina…

Ve světě znali pálivé papričky daleko dříve než v Evropě. Třeba indická či mexická kuchyně se bez nich neobešla. Pro Evropany objevil tuto ostrou lahůdku slavný mořeplavec a objevitel Kryštof Kolumbus při svých plavbách do Karibiku na přelomu 15. a 16.století.

Španělé si je o něco později doslova zamilovali a začali úspěšně pěstovat. Po vlnách k nám toto koření putovalo také z Mexika, Číny, Indie, Thajska, Indonésie a ze země snad největšího producenta chilli – z Indie.

Chcete-li si vypěstovat pálivé papričky doma v květináči, potřebujete k tomu maličkost – semínka chilli. Můžete je koupit nebo zkusit schovat ta nejlepší z čerstvé papričky.

Semínka je nutné nejdřív nechat naklíčit, nejlépe někdy v únoru nebo brzy zjara. Stačí vám vlhká vata, případně substrát Agroperlit. Na misku se substrátem položte noviny a ty neustále vlhčete. Asi po týdnu, když semínka naklíčí, noviny sundejte a zavlažujte dál. Asi tak pěticentimetrové rostlinky pak můžete začít sázet do květináče.

Malé rostlinky je dobré rozsadit po jedné do květináčů naplněných kvalitním substrátem. Pěstování chilli není žádná věda, stačí pravidelné zalévání a sem tam přihnojení listovými hnojivy. Rostlinky ale musí být v dostatečně velkém květináči.

Jakmile začnou kvést, přeneste je na sluníčko. Balkon, zahrada nebo alespoň parapet za oknem venku – vždy pro ně najdeme kousek místečka. Mají rády teplo a sluníčko, ale ne přímé, ideální je polostín. Zalévat je dobré tak, aby půda byla stále vlhká, ne přelitá. Trocha sucha jim taky neuškodí. Rostlinky je třeba chránit před průvanem, nízkým teplotami a škůdci. Chilli papričky plodí celý rok, takže před vařením si jen stačí dojít a papričku utrhnout.

rdc
foto: Aliona Gumeniuk, unsplash


Reakce na Ostrá lahůdka zvaná chilli

  1. Zuzi P napsal:

    Některé ty odrůdy jsou doslova vražedné. Vloni jsem vyzkoušela trinidad scorpion moruga a to bylo koncentrované zlo :-) letos jsme si koupila novej skleník z zinkovaných profilů a pěkného neprůhledného skla. Dovnitř jsem si koupial zahradnický stůl a budu pěstovat i bylinky. Jinak prostě ta investice do toho se vyplatí protože když si uvážím investici třeba 60 kč do kvalitních semínek a vidím pak ty výsledky, tak to se prostě sakra vyplatí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>