Choron omáčka je dalším pokladem francouzské kuchyně.
Poprvé ji připravil známý francouzský šéfkuchař pařížské restaurace Voisin Alexander Etienne Choron na přelomu 18. a 19. století.
Choron (čtěte šoron) byl znám tím, že připravoval exotické pokrmy z exotických zvířat, těmi byli pro představu sloni, antilopy či gepardi.
Tato omáčka je odvozena od holandské a bearnské omáčky, odlišuje se tak, že se do ní přidává rajčatové pyré a estragon.
Neváhejte si ji uvařit. Výtečně se hodí k chřestu, vejcím či k jakémukoliv masu.
Pro 4 mlsouny:
2 šalotky
1 lžička estragonového octu
2 bobkové listy
0,5 dcl bílého vína
3 nové koření
3 žloutky
70 g přepuštěného másla
2 rajčata
1 dcl hovězího vývaru
čerstvě nasekaný pepř
sůl
petržel
tymián
Rajčata oloupeme a šalotku nakrájíme na kostičky. Cibulku svaříme s kořením v bílém víně, octu a vývaru se stonky bylinek a s rajčaty. Po uvaření si procedíme vývar a necháme vystydnout. Lístky bylinek nasekáme a rajčata nakrájíme na kostičky. Vejce vyklopíme a do větší mísy dáme pouze žloutky, ty smícháme s třemi polévkovými lžícemi vývaru. Směs pomalu šleháme na páře tak, aby se žloutky nesrazily. Jakmile získáme konzistenci piškotového těsta, sejmeme omáčku z plemene a pomalu přidáme máslo. Omáčka by tak měla získat majonézovou konzistenci. Do té pak přimícháme bylinky a šalotku. Omáčku dle chuti dochutíme a podáváme.
rdc