Omáčka choron

Choron omáčka je dalším pokladem francouzské kuchyně.

Poprvé ji připravil známý francouzský šéfkuchař pařížské restaurace Voisin Alexander Etienne Choron na přelomu 18. a 19. století.

Choron (čtěte šoron) byl znám tím, že připravoval exotické pokrmy z exotických zvířat, těmi byli pro představu sloni, antilopy či gepardi.

Tato omáčka je odvozena od holandské a bearnské omáčky, odlišuje se tak, že se do ní přidává rajčatové pyré a estragon.

Neváhejte si ji uvařit. Výtečně se hodí k chřestu, vejcím či k jakémukoliv masu.

Pro 4 mlsouny:

2 šalotky
1 lžička estragonového octu
2 bobkové listy
0,5 dcl bílého vína
3 nové koření
3 žloutky
70 g přepuštěného másla
2 rajčata
1 dcl hovězího vývaru
čerstvě nasekaný pepř
sůl
petržel
tymián

Rajčata oloupeme a šalotku nakrájíme na kostičky. Cibulku svaříme s kořením v bílém víně, octu a vývaru se stonky bylinek a s rajčaty. Po uvaření si procedíme vývar a necháme vystydnout. Lístky bylinek nasekáme a rajčata nakrájíme na kostičky. Vejce vyklopíme a do větší mísy dáme pouze žloutky, ty smícháme s třemi polévkovými lžícemi vývaru. Směs pomalu šleháme na páře tak, aby se žloutky nesrazily. Jakmile získáme konzistenci piškotového těsta, sejmeme omáčku z plemene a pomalu přidáme máslo. Omáčka by tak měla získat majonézovou konzistenci. Do té pak přimícháme bylinky a šalotku. Omáčku dle chuti dochutíme a podáváme.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>