Tak jako tomu bývá u většiny pokrmů i původ těchto těstovin je nejasný a existuje mnoho mýtů, kde jejich receptura vznikla. Jejich název je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře.
Někteří tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům.
Etymologové zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ vznikl v části Spojených států po 2.světové válce.
Jiní zase říkají, že špagety byly připravovány jako pocta Carbonari, což byla tajná prominentní společnost revolucionářů v době sjednocení Itálie.
S největší pravděpodobností však spaghetti alla carbonara pochází z Říma.
Ať pochází odkudkoli, jsou vynikající. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. A krásně váš žaludek zklidní i po té nejdivočejší noci. Přesvědčte se sami.
Pro 2 mlsouny:
200 g špaget
100 g pancetty (v případě nouze vystačí i anglická slanina)
4 žloutky
hrst strouhaného parmezánu
lžíce olivového oleje
pepř
sůl není potřeba, parmazán je dostatečně slaný
Ve velkém hrnci dáme vařit špagety. Pancettu si nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a dokřupava na něm opečeme slaninu. Rozmícháme si žloutky, smícháme s parmezánem a pepřem a zředíme trochou vody získané ze špaget. Špagety dáme na pánev s pancettou, stáhneme oheň a přelijeme žloutkovou směsí. Rychle promícháme a servírujeme. Mírně je posypeme slaninou, sýrem a můžeme dozdobit petrželkou.
Foto: novila misastra, unsplash