Koprový losos

losos-s-koprem_foodiesfeed-com

Losos obecný je sladko i slanovodní ryba, která tráví většinu života v moři. Za účelem rozmnožování se však vydává velmi daleko a často zabloudí až do sladkých vod, kde se vytírá a kde přivádí na svět mladé. Mláďata pak žijí ve sladké vodě, aby se posléze vrátila zpět do moře a nakonec zase do řeky. Tyto ryby se sice loví v moři, avšak takové běžně v obchodech neseženeme, většina k nám dovážených ryb totiž pochází z umělých sádek.

Losos je typický svou oranžovo-růžovou barvou. Všeobecně platí, že čím je maso červenější, tím je tučnější. Maso je pevné a při úpravě se jen tak nerozpadne. Není příliš kostnatý, proto jej jistě ocení i děti.

Jeho maso je tak lahodné, že není třeba ho příliš kořenit.

Vyzkoušejte si uvařit lososa s medovo hořčičnou omáčkou

Pro 2 mlsouny:

2 filety z lososa

3 stroužky česneku

lžička medu

lžíce dijonské hořčice

kapka sójové omáčky

hrst nasekaného čerstvého kopru

hladká mouka – na zasypání

50 g másla

hrnek vývaru

citron

sůl, pepř

Plátky lososa lehce osolíme a opeříme, polejeme šťavou z citronu a zasypeme koprem. Předehřejeme si troubu na 200°C. Pekáček si vymažeme máslem, vložíme do trouby a pečeme 20 minut

Na troše másla si osmahneme česnek, jen zlehka, aby se rozlinula vůně. Zaprášíme moukou, osmahneme a přelijeme vývarem. Přidáme sojovou omáčku, hořčici i med a důkladně mícháme. Během desti minut bychom měli získat hladkou konzistenci, pak je přeliv hotový.

K takto upravenému lososu podáváme brambory jako přílohu.

rdc
foto: foodiesfeed.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>