Losos obecný je sladko i slanovodní ryba, která tráví většinu života v moři. Za účelem rozmnožování se však vydává velmi daleko a často zabloudí až do sladkých vod, kde se vytírá a kde přivádí na svět mladé. Mláďata pak žijí ve sladké vodě, aby se posléze vrátila zpět do moře a nakonec zase do řeky. Tyto ryby se sice loví v moři, avšak takové běžně v obchodech neseženeme, většina k nám dovážených ryb totiž pochází z umělých sádek.
Losos je typický svou oranžovo-růžovou barvou. Všeobecně platí, že čím je maso červenější, tím je tučnější. Maso je pevné a při úpravě se jen tak nerozpadne. Není příliš kostnatý, proto jej jistě ocení i děti.
Jeho maso je tak lahodné, že není třeba ho příliš kořenit.
Vyzkoušejte si uvařit lososa s medovo hořčičnou omáčkou
Pro 2 mlsouny:
2 filety z lososa
3 stroužky česneku
lžička medu
lžíce dijonské hořčice
kapka sójové omáčky
hrst nasekaného čerstvého kopru
hladká mouka – na zasypání
50 g másla
hrnek vývaru
citron
sůl, pepř
Plátky lososa lehce osolíme a opeříme, polejeme šťavou z citronu a zasypeme koprem. Předehřejeme si troubu na 200°C. Pekáček si vymažeme máslem, vložíme do trouby a pečeme 20 minut
Na troše másla si osmahneme česnek, jen zlehka, aby se rozlinula vůně. Zaprášíme moukou, osmahneme a přelijeme vývarem. Přidáme sojovou omáčku, hořčici i med a důkladně mícháme. Během desti minut bychom měli získat hladkou konzistenci, pak je přeliv hotový.
K takto upravenému lososu podáváme brambory jako přílohu.
rdc
foto: foodiesfeed.com