Cheesecake se skládá ze dvou vrstev, z křehkého těsta (obvykle ze sušenkového) a ze sýrové nebo tvarohové náplně. Cheesecaky lze připravit i v nejrůznejších příchutích, takové pak bývají obohaceny i o třetí vrstvu, obvykle o ovoce nebo čokoládu.
250 g kvalitních sušenek
125 g změklého másla
600 g sýru Philadephia nebo Buko
250 g cukru moučka
1 kůra z citronu
1 limetka
1 žloutek
1 celé vejce
4 lžíce cukru krystal
1 zakysaná smetana
V mixéru si rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a žloutek, přidáme cukr a nastrouháme kůru z jednoho citronu. Z těsta uděláme bochánek, zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Do mísy si dáme sýry a jednu zakysanou smetanu, jedno celé vejce a cukr krupice cca 4 lžíce a pak přidáme kůru a šťávu z jedné limetky.
Vezmeme si pečící papír a vyložíme jím dno dortové formy. Na těsto pak přidáme náplň a formu vložíme do předehřáté trouby na 160°C. Pozvolna pečeme asi 40 minut. Po uplynutí této doby formy nevytáhneme z trouby hned, ale až po chvíli. A následně necháme vychladnout.
Variant, jak hotový dort podávat, je hned několik. Je možno jej zasypat malinami a moučkovým cukrem, nebo podáváme se zmrzlinou nebo třeba s ušlehanou zakysanou smetanou spolu s cukrem a limetkovou šťávou.
rdc
foto: kofi-okyere, unsplash