Velikonoční nádivka nazývaná také jako hlavička byla jedním z tradičních pokrmů Květní neděle, Zeleného čtvrtku a Bílé soboty (na bílou sobotu se pekl chléb, podplamenice a hnětýnky).
Nádivka byla podávaná i na velikonoční neděli
Vyzkoušejte jednu z léty prověřených nádivek.
Podělte se s ostatními mlsouny, jak vám chutnalo…
Pro 4 mlsouny:
250 g vepřového masa
250 g hovězího masa
250 g uzeného masa
4 rohlíky
0,25 l mléka
4 vejce
sůl
pepř
zelené bylinky (kopřivy, pažitka, petrželová nať)
Vařené maso umeleme, pomícháme s pokrájenými rohlíky namočenými v mléce, přidáme rozšlehaná vejce, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vše promícháme a dáme péci do vymazané formy. Při pečení můžeme opatrně polít vývarem z masa. Podáváme se sladkokyselými okurkami.
Velikonoční nádivka z uzeného
0,2 l mléka
2 vejce
350 g vařeného uzeného masa
sůl
mletý pepř a nové koření
100 g strouhanky
kopřiva
50 g másla
Maso nakrájíme, kopřivy nasekáme, vše smícháme, zahustíme strouhankou a pečeme v máslem vymaštěném pekáči asi půl hodiny.
Zdroj: Velikonoce, Marie Kynclová a František Nepil, 1991