Rolníkova polévka je velmi vydatné hlavní jídlo, a podobá se minestrone. Připravuje se především
z kořenové zeleniny, kterou je však možno vyměnit za jakoukouli jinou. Mrkev oškrábeme
a nakrájíme do délky prstu. Tuřín rovněž oloupeme a pokrájíme stejně jako mrkev. V hrnci
rozehřejeme olej. Připavenou zeleninu vmícháme a podusíme, přimícháme protlak a ještě chvíli
podusíme. Přidáme oloupaná rajčata a zalejeme vývarem. Poté okořeníme pepřem, oregánem
a solí. Přikryjeme a přivedeme k varu. Přimícháme makaróny a na mírném ohni vaříme 25
minut. Naloženou papriku necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. Fazolky očistíme pod
tekoucí vodou, dokud nebude voda čirá, přidáme do polévky a chvíli povaříme. Posekanou
petželku a bazalku přidáme až těsně před podáváním.
1 cibule
1 česnek
250 g mrkve
150 g tuřínu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka loupaných rajčat
½ litru zeleninového vývaru
špetka čerstvě namletého pepře
špetka celerové soli
špetka oregána
100 g makarónů (nebo jiných těstovin)
60 g naložené (grilované) papriky možno nahradit naloženými sušenými rajčaty
160 g červených fazolí
1 lžíce bazalky
1 lžíce petržele
20 g čerstvého parmazánu
Polévku ozdobíme lístky bazalky a čerstvě nastrouhaným parmezánem.
rdc