Pro 4 mlsouny:
700 g čerstvých špenátových listů
3 lžíce másla
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
500 ml hovězího vývaru
250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
špetka muškátového oříšku, sůl
5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
osmažené kostičky chleba k podávání
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut.
V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.
Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.
rdc
foto: chiara conti, unsplash