Kaki, známé též jako churma, je exotické ovoce, které svou oranžovou barvou a dýňovou strukturou dužiny láká k ochutnání. Původem je z Asie a dnes už je možné si na něm pochutnat po celém světě.
Jak poznat, že je kaki zralé?
Zralost kaki poznáte jednoduše podle tlaku prstů – měkká dužina (avšak ne příliš měkká) naznačuje, že je dužina uvnitř zralá a sladká.
Proč jíst kaki?
Konzumace kaki podporuje léčbu jater a ledvin, posiluje metabolismus, imunitu a kosti. Pro těhotné ženy je toto ovoce ideálním doplňkem stravy díky obsahu vitaminu A, který napomáhá zdravému vývoji dítěte.
Jak jíst kaki?
Jednoduše. Oloupat slupku a podobně jako jablko sníst.
Pozor, kaki obsahuje pecku. Ta se nachází uvnitř plodu, a při konzumaci je důležité ji odstranit.
Slupka kaki není jedlá a může být hořká. Nejlepší je ovocné kaki oloupat podobně jako jablko a konzumovat pouze měkkou dužinu uvnitř.
Oblíbené jsou kaki saláty a marmelády, zejména ve Francii. V asijských kuchyních se suší, podobně jako datle či fíky. Také se využívá často používá v teplé formě jako omáčka (podobně jako z manga).
foto: unsplash