Rozvoňte svůj domov po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.
Traduje se, že lotrinský slaný koláč prvně upekl pekař v Nancy v 16. století. Původně se slané koláče pekly z obyčejného chlebového těsta a teprve poté se na základ začalo používat koláčové, tedy křehké těsto. Hlavní surovinou na náplň je uzená slanina, další ze specialit této oblasti. Při přípravě se plechová forma o průměru 18 centimetrů vyloží těstem a na těsto se potom upraví náplň. Připravuje se ze směsi smetany a vajec, do níž se vmíchají kostičky slaniny. Existuje ale nespočet variací tohoto slaného koláče, ochutnejte jednu
Ingredience na náplň:
1 svazek jarní cibulky
3 mrkve
2 lžíce másla
1–2 hrsti baby špenátu
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
4 vejce na rozšlehání
1-2 vejce uvařená navrdo
100 g tvrdého sýru
70 g sýru feta
nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení
Ingredience na těsto:
140 g másla
1 vejce
1 lžička soli
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si těsto. Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
2/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
3/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a duste, až mrkev trochu změkne. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce zavadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra.
4/ Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým strouhaným sýrem a nadrobenou fetou. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.
TZ