Proměňte lívance díky jediné surovině ve zdravou a lahodnou pochoutku

livance-s-boruvkami

Lívance vám asi nemusíme představovat. Tuhle dobrotu zná snad každý, jenže málokdo si je dopřává, jelikož se nejedná zrovna o zdravou kuchyni.

Ovšem co kdybychom vám řekli, že i taková věc se dá udělat zdravě a přitom chutně?

Existuje jedno řešení, díky kterému pouze výměnou jedné suroviny můžeme i z takové kalorické bomby, jako jsou lívance, udělat relativně zdravý a chutný pokrm bez přidaného cukru.

Jedna surovina dokáže z nezdravého udělat pravý opak

Tou kouzelnou ingrediencí, kterou použijeme, je obyčejný protein. Někomu se to možná nemusí zdát, ale opravdu, když použijeme protein, získáme oproti standardním recepturám mnoho výhod.

- Nahrazení proteinem výrazně vylepší nutriční hodnotu celého pokrmu. Což ocení obzvláště sportovci a všechny, kteří si potrpí na zdravé „fit“ stravě.

- Vzhledem k specifickým vlastnostem, je pro naše tělo pokrm připravený takto mnohem výživnější a déle nám vydrží pocit najezení. Jelikož se tráví pomalu.

- Třetí výhodou je také chuť, která je rovněž mnohem lepší než u verze s hromadou cukru.

Navíc příprava takových proteinových lívanců je naprosto jednoduchá a celková příprava nám zabere jen několik málo minut. Pokud máte zájem, rádi se s vámi podělíme o recept, který zvládne opravdu každý. Jakmile je jednou vyzkoušíte, už je nebudete chtít dělat nikdy jinak.

Jak si udělat doma proteinové lívance?

Tento recept vám vystačí přibližně na sedm nebo osm lívanců. Záleží, jak velké se je rozhodnete udělat. Nicméně pokud budete potřebovat porcí více nebo méně, pak není nic jednoduššího, než si tento recept adekvátně upravit. Přece jenom není žádná věda suroviny pro dvojnásobné množství vynásobit nebo vydělit, pokud budete chtít jen pár kousků na ochutnání.

Jaké ingredience budeme k přípravě potřebovat?

-   150 gramů hladké mouky (možno nahradit také celozrnnou nebo špaldovou),
-   150 gramů proteinu (je možné použít i vegan protein),
-   jen dvě lžíce cukru (případně nějakou náhražku),
-   špetku soli,
-   čajovou lžíci prášku na pečení,
-   150 mililitrů mléka,
-   2 žloutky (opravdu se snažte oddělit bílek tak, aby nebyl součástí směsi),
-   2 polévkové lžíce oleje.

Jak budeme následně postupovat?

1.   Nejprve do vhodné nádoby, nejlépe do misky smíchejte připravenou mouku, protein a cukr.
2.   Přidáme olej, mléko, žloutky a prášek na pečení. Vše pořádně promícháme, a nakonec přidáme špetku soli. Následně ještě jednou celou směs promícháme.
3.   Pokud máte formu na lívance, pak ji předem vymažte (máslem nebo tukem na pečení), případně pokud nemáte formičku, můžete použít i obyčejnou pánvičku. Jediným rozdílem bude to, že nebudou mít všechny stejný tvar, což jim ale rozhodně na chuti nijak neubere.
4.   Pokud máte indukci, pak lívance smažíme na střední teplotě, tedy 5-6 a to do té doby, než uvidíte, že již chytají tu správnou barvu. Na plynovém sporáku doporučujeme držet se středního, až menšího plamene. Ve výsledku by měly být jasně zlatavé a držet tvar.
5.   Teď si výsledné lívance už jen ozdobte podle vaši chuti. Například čerstvým ovocem, marmeládou, šlehačkou s čokoládou nebo javorovým sirupem. Pokud byste chtěli dodržet, aby byly zdravé až do konce, pak posypání takovými ořechy nebo sezamovými, či slunečnicovými semínky také rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jak sami vidíte, tak tento recept zabere opravdu jen minimum času a výsledek rozhodně stojí za to. Navíc, pokud máte děti, tak se nemusíte bát, že je krmíte něčím nezdravým (samozřejmě to nesmíte přehánět s výsledným zdobením). Tyto „zdravé“ lívance si oblíbí nejen děti, ale každý, komu je připravíte.

Zdroj obrázku: Vladislav Noseek / Shutterstock.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>