Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát. Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které v mrazivých dnech prohřeje více než horká sprcha.
Teploty klesly hodně pod deset stupňů a deštníky musíme mít všude s sebou. Nadešel zkrátka čas svetrů a dlouhých kabátů. Změna by však měla být patrná nejen na našich outfitech a šatnících, ale také v kuchyních. Zkusme potěšit zažívací trakt a dopřát si teplá jídla a suroviny, které zahřívají. Těmi jsou například poctivé vývary z hovězího masa, hutné polévky, dušená kořenová zelenina, nejrůznější luštěniny a voňavé koření. Při přípravě jídel zkuste navíc využít lokálních plodin, které jsou pro nás přirozenější než dovezené exotické dobroty.
Nastartujte svůj den i trávení
Zapomeňte na rutinu, kdy do sebe ráno obrátíte sklenku vody na žízeň a rychle spolknete chleba s máslem, šunkou a zeleninou. Vstaňte dříve, dejte si načas a dopřejte si ranní pohodu. Pomalu vypijte hrnek teplé až horké vody, která udělá radost trávení. I naše babičky dobře věděly, že teplá snídaně je skvělý start do nového dne, tak hurá do toho!
Hřejivá snídaně v podzimním stylu
100 g mletých ovesných vloček
1 jablko
1 hruška
1 hrnek plnotučného mléka
menší hrst vlašských ořechů
špetka skořice
hvězdička badyánu
1 hřebíček
lžička medu
Vločky uvařte v mléce na hutnou kaši. Mezitím si v druhém kastrůlku uduste nakrájené jablko s hruškou spolu s kořením a troškou vody. Kaši z vloček přendejte do misky a přelijte uvařeným ovocem, odstraňte koření. Vše posypte oříšky a zakápněte medem.
-tz-
Zdroj: Agrární komora ČR / Ministerstvo zemědelství