Gurmánské zážitky z Brna a okolí, které musíte vyzkoušet

caterings_mlsanicko-cz_gurmanske-zazitky-z-brna-a-okoli_am

Kvůli objevování nové kuchyně nemusíte jezdit na druhý konec světa. Stačí se vydat na Moravu.

Představujeme vám top 5 místních specialit, které musíte ochutnat. 

1. Frgál

Frgál je tradiční valašský koláč. Oproti těm, které zná zbytek České republiky, má v průměru přibližně 30 cm a velikostí se tak podobá spíše pizze.

Označení frgál se dříve používalo pro nepovedené koláče. To se ale o současných frgálech rozhodně říct nedá. Kynuté těsto se sladkou náplní a drobenkou je doslova k nakousnutí.

Frgály budete mít možnost ochutnat při slavnostních příležitostech nebo svatebních hostinách. Na pravou moravskou veselku vám je doveze až pod nos catering Brno.

2. Moravský vrabec 

Moravský vrabec se pod tímto názvem začal na talířích objevovat až v druhé půlce minulého století. Je oblíbeným pokrmem nejen na Moravě, ale i v celých Čechách. Protože připomíná tradiční jihomoravská jídla, nesmí v tomto výčtu chybět. Opečené a okořeněné kousky vepřového masa podlité pivem se podávají s knedlíkem a se zelím, případně se špenátem.

3. Kyselice

Kyselici zná mnoho lidí jako zelňačku. Málokdo už ale ví, že pochází přímo z Valašska.

Jak název napovídá, jejím základem je kysané zelí. Jde o hutnou polévku, ve které najdete anglickou slaninu, klobásu, brambory a zakysanou smetanu.

Kdysi byla kyselice jídlem chudých lidí. Dodala jim potřebnou energii a sílu na celodenní práci i dostatek živin a vody. Dnes je výtečnou moravskou pochoutkou, kterou si s chutí dá snad každý. Navíc vydrží pár dní v lednici, krásně se uleží a chutná skvěle.

4. Kontrabáš

Další pokrm, který v sobě kombinuje tradiční valašské suroviny, jako je pohanka a brambory, je kontrabáš. Bohatší verzi obyčejného pokrmu často doplňuje smetana, škvarky nebo trocha brynzy.

Složením i přípravou jde sice o jídlo jednoduché, pořád si však drží své čestné místo mezi moravskými specialitami.

5. Brynza

Brynza je surovina, o kterou na Moravě není nouze. Přidává se do řady pokrmů, přičemž tím nejznámějším jsou asi slovenské brynzové halušky. Ochutnat ji můžete i v pomazánkách nebo samotnou jako pochoutku k pivu. Objednejte si catering Brno až před dveře a určitě ji mezi těmi dobrotami najdete.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>