Na svatého Martina se nejednomu z nás sbíhají sliny na poctivou svatomartinskou husu. Přidejte k ní mladé víno a sváteční večeře může začít! Ještě před tím je však čas na váš kuchařský um – husa provoní celou kuchyni a potěší vaše blízké. Jak na pečení husy krok za krokem?
Jaký je nejčastější mýtus ohledně pečení svatomartinské husy? Dá to spoustu práce a chce to moře talentu. Nebo ne?
Možná je čas zbavit se mýtů a vsadit na jednoduchost receptu. Klíčem je totiž poněkud překvapivě čas!
Připravte maso k pečení
Ze všeho nejdříve je dobré omýt maso – husa je bez peří, bez drobů a bez krajních konců křídel. Takto připravenou husičku důkladně osolte a okmínujte – zvenčí, ale i zevnitř, aby se chuť dostala opravdu všude. Připravenou husu umístěte na pekáč nebo hluboký plech a lehce podlijte vodou. Maso zakryjte víkem pekáčem (případně alobalem). Teď přijde na řadu… trouba!
TIP: Vychutnejte si svatomartinské pečení s mladým vínem s blízkými a vařte společně. Připravte si několika chodové menu a vařte ve stylových kuchařských zástěrách. A že máte Martina doma? Taková zástěra vyřeší vaše dilema s dárkem!
Jak na samotné pečení? Troubu předehřejte na 70 až 80 stupňů. Husu dejte péct ideální v deset večer, aby se maso pomalu peklo přes noc. V deset ráno je čas husu důkladně propíchat dlouhou jehlicí, polít výpekem a pokračovat v pečení – teplotu však zvyšte na 180 stupňů a víko (či alobal) už do trouby nevracejte, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Zhruba do hodiny husa zezlátne – a to je signál, že je hotovo!
TIP: Připadá vám recept poněkud chudý? Přidejte do vody cibuli a husu vyplňte jablky.
S čím husu podávat?
Pomalu pečená husa vyniká křehkým a delikátním masem a zlatavou kůží, která křupe. Jako přílohu můžete zvolit oblíbené domácí knedlíky a dva druhy zelí. A že knedlíky nemusíte? Vyzkoušejte pečené brambůrky, tradiční lokše nebo třeba škubánky.
A nezapomeňte na mladé víno! Na zdraví. Vaše i Martina!
TIP: Pokud se svatomartinská hostina někomu z vašeho okolí opravdu povede, řekne to za vás vtipné tričko pro nejlepšího kuchaře.