Švestky, oblíbené české ovoce, kterému se přezdívá „přírodní B komplex“.
Ovoce, které je vhodné nejen do sudu a do koláčů, ale podobně jako hrušky je skvělé i k masu.
Vynikající kombinaci tvoří švestky s vepřovou panenkou!
Uvařte si tuto vynikající švestkovou omáčku, není na přípravu složitá a zvládne ji i začátečník, jen je třeba hlídat, aby se švestky v hrnci nepřichytily.
Pro 4 mlsouny:
200 ml vody
3 kuličky jalovce
1 celý badyán
sůl
pepř
může se hodit:
lžíce cukru
citrón
Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Dejte do hrnce, zalijte trochou vody. Pokud chcete dát omáčce říz, nyní přilijte panák rumu. Promíchávejte a nechte odpařit alkohol a změknout švestky. Po zhruba pěti minutách, přilijte zbytek vody a přidejte jalovec, badyán, zhruba lžičku soli a trochu pepře. Vaříme tak dlouho, až se švestky úplně rozpadnou a vznikne hustá omáčka. Nakonec vyjmeme koření a podle potřeby dochutíme cukrem a citrónem.
Omáčka je skvělá k vepřové panence, jako příloha se hodí bramborové placky, lokše, gnocchi, či špecle.
Veronika E.
foto: foodiesfeed.com