3 důvody, proč by vám v kuchyni neměl chybět kvalitní mlýnek na maso

mlynek-na-maso_porkert

Je libo karbanátky, hamburgery, plněné papriky, čevabčiči nebo boloňské špagety? Ať už má ve vašem repertoáru zastoupení kterýkoliv z těchto pokrmů, k jejich přípravě budete vždy potřebovat jednu základní ingredienci – mleté maso.

Jde o všestrannou surovinu, kterou lze kombinovat s celou řadou koření a připravovat na pánvi, v troubě či na grilu a stejně tak i dusit. Není tedy divu, že naše babičky a prababičky ruční mlýnek na maso doma většinou měly a běžně jej používaly.

Možná pro vás bude překvapením, že litinové mlýnky na maso u nás mají více než stoletou tradici. Za jejich výrobou stojí rodinná firma, kterou v roce 1881 založil Josef Porkert. Po něm se značka dodnes jmenuje a přináší kvalitní výrobky podložené cennými zkušenostmi předávanými z generace na generaci.

Mlýnek na maso takové kvality automaticky přináší kvalitní výsledky. Proč byste ho však doma měli mít? Pojďme se podívat na tři zásadní důvody.

1. Budete znát původ vašeho masa

Doba je rychlá, a tak je často jednodušší spokojit se s vaničkou mletého ze supermarketu. Napadlo vás ale někdy se zastavit a přečíst si cedulku se složením? Možná byste byli překvapeni, s jakým poměrem masa máte ve skutečnosti tu čest.

Použité suroviny jsou jedna věc, avšak jejich původ už je věc druhá. Mleté maso ze supermarketů často pochází ze zvířat chovaných ve velkochovech. Zvířata jsou obvykle zavřená v halách a za celý den nespatří denní světlo ani se nenapasou čerstvé trávy. Dostávají krmné směsi, o jejichž kvalitě se běžný spotřebitel nic moc nedozví.

Je to však právě kvalita krmiva a prostředí, co má největší vliv na výslednou chuť, konzistenci a výživovou hodnotu masa.

Nákup vlastního mlýnku na maso vám tedy dá možnost si vybrat, z jakého masa si mleté připravíte a tím pádem i to, jak si na něm pochutnáte. Můžete si vybrat lokálního farmáře, který zvířata chová tradičním způsobem na čerstvém vzduchu.

Uvidíte, že jakmile ochutnáte vaši oblíbenou sekanou, kterou si připravíte z vlastního mletého, už vás ani nenapadne zásobovat se v supermarketu.

2. Vytvoříte si vlastní kombinace

Pokud se považujete za opravdové gurmány, nejspíš se s námi shodnete na tom, že nabídka mletého masa u nás bývá dost omezená. Obvykle se setkáte pouze s hovězím, případně jeho kombinací s vepřovým či drůbežím.

Možností však existuje mnohem více. Namlít můžete nejen hovězí a vepřové maso, ale také telecí, krůtí či kuřecí nebo dokonce zvěřinu, pokud máte v blízkém okruhu nějakého myslivce.

Když si domů pořídíte ruční mlýnek na maso značky Porkert, otevřou se vám dveře ke spoustě novým receptům a chuťovým kombinacím.

Mimo to si můžete vybrat nástavec s větší či menší hrubostí, abyste z vašich kuchyňských výtvorů vytěžili naprosté maximum. Vaření se tím pádem nikdy nestane nudou.

3. Získáte všestranného pomocníka

Mlýnek na maso má ještě jednu velkou výhodu – neslouží pouze k mletí syrového masa. V kuchyni ho tím pádem využijete k celé spoustě dalších účelů.

Můžete s ním pomlít čerstvé ovoce a vytvořit tak pyré – například k výrobě domácích marmelád a sirupů. Připravíte s ním i strouhanku ze suchého pečiva a s pomocí speciálních nástavců vyrobit strojkové cukroví.

Opravdové milovníky masa jistě zaujme také nástavec na výrobu klobás a jitrnic. 

Ruční mlýnek na maso zkrátka nabízí celé spektrum možností, jak ho můžete využít. Váš jídelníček se posune o úroveň výš a až se v kuchyni rozhodnete experimentovat, nic vám nebude stát v cestě.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>