Jak připravit skvělé těsto na pizzu?

testo-na-pizzu

Těsto na pizzu potřebuje svůj čas i péči. Pokud jedno či druhé vynecháte, tak se dokonalého výsledku poté už zkrátka nedočkáte.

Dnes vám prozradíme, co na takové těsto potřebujete a jak se k němu chovat. Vše uvedeme i na příkladu, konkrétně na pizza Margarita.

TIP: Pokud si chcete tuto dobrotu vychutnat i bez práce, doporučujeme pražský podnik Pizzeria Einstein. Pokud žijete v našem hlavním městě, můžete využít např. rozvoz pizzy v Praze 3.

Ingredience na kvalitní těsto a jeho příprava

Základem na pizzu je pochopitelně kvásek, kdy droždí s troškou vlažné vody a cukru vymícháte a necháte chvíli odpočívat.

Mezitím v míse prosejete půl kila hladké a polohrubé mouky přes síto, ať naženete do mouky kyslík. Pak přichází na řadu smíchání s kváskem, několika lžícemi olivového oleje a polévkovou lžící soli.

Postupně k tomu přilejte vlažnou vodu. Neustále propracovávejte těsto, dokud vám nevznikne kompaktní a středně lepivá směs. Takto připravené těsto lehce přesypete moukou, zakryjete mísu hadrem a dáte těsto vykynout ještě na hodinu.

Práce s těstem a pizza Margarita

Jakmile je těsto připravené, tak ho vyndáte na pomoučený vál. Kus těsta, který máte v ruce na pomoučeném válu, vymačkáte v kulatou placku a pomocí palců uděláte po jeho stranách vyšší okraj.

Pak přichází nejobtížnější část.

Takto předpřipravenou placku těsta dejte na okraj stolu tak, aby napůl padala ze stolu. A pomocí dlaní s ní otáčejte a snažte se těsto vyválet do větší a tenčí placky. S tím vám na okraji stolu pomůže i gravitace. Jakmile ucítíte, že těsto slábne, tak jej rovnou přesuňte na vál nebo plech, na kterém se bude pizza péct.

Nakonec přichází i jednoduchý recept na pizzu Margarita. Je pojmenována po královně Margaritě a je naprostým základem každé pizzerie a velice jednoduchou a kvalitní pizzou. Na pizzu naneste tenkou, ale souvislou vrstvu rajčatové polpy podle vaší chuti. Stačí použít pasírovaná rajčata a okořenit solí a bylinkami. Na takhle připravenou pizzu nakrájejte mozzarellu na tenká kolečka. V originále se používá ta z buvolího mléka. Pizzu pak zakončete několika čerstvě utrženými lístečky bazalky. Takto připravenou pizzu vložte při 200 °C do pečlivě rozpálené trouby.

foto: picjumbo & foodiesfeed


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>