Těsto na pizzu potřebuje svůj čas i péči. Pokud jedno či druhé vynecháte, tak se dokonalého výsledku poté už zkrátka nedočkáte.
Dnes vám prozradíme, co na takové těsto potřebujete a jak se k němu chovat. Vše uvedeme i na příkladu, konkrétně na pizza Margarita.
TIP: Pokud si chcete tuto dobrotu vychutnat i bez práce, doporučujeme pražský podnik Pizzeria Einstein. Pokud žijete v našem hlavním městě, můžete využít např. rozvoz pizzy v Praze 3.
Ingredience na kvalitní těsto a jeho příprava
Základem na pizzu je pochopitelně kvásek, kdy droždí s troškou vlažné vody a cukru vymícháte a necháte chvíli odpočívat.
Mezitím v míse prosejete půl kila hladké a polohrubé mouky přes síto, ať naženete do mouky kyslík. Pak přichází na řadu smíchání s kváskem, několika lžícemi olivového oleje a polévkovou lžící soli.
Postupně k tomu přilejte vlažnou vodu. Neustále propracovávejte těsto, dokud vám nevznikne kompaktní a středně lepivá směs. Takto připravené těsto lehce přesypete moukou, zakryjete mísu hadrem a dáte těsto vykynout ještě na hodinu.
Práce s těstem a pizza Margarita
Jakmile je těsto připravené, tak ho vyndáte na pomoučený vál. Kus těsta, který máte v ruce na pomoučeném válu, vymačkáte v kulatou placku a pomocí palců uděláte po jeho stranách vyšší okraj.
Pak přichází nejobtížnější část.
Takto předpřipravenou placku těsta dejte na okraj stolu tak, aby napůl padala ze stolu. A pomocí dlaní s ní otáčejte a snažte se těsto vyválet do větší a tenčí placky. S tím vám na okraji stolu pomůže i gravitace. Jakmile ucítíte, že těsto slábne, tak jej rovnou přesuňte na vál nebo plech, na kterém se bude pizza péct.
Nakonec přichází i jednoduchý recept na pizzu Margarita. Je pojmenována po královně Margaritě a je naprostým základem každé pizzerie a velice jednoduchou a kvalitní pizzou. Na pizzu naneste tenkou, ale souvislou vrstvu rajčatové polpy podle vaší chuti. Stačí použít pasírovaná rajčata a okořenit solí a bylinkami. Na takhle připravenou pizzu nakrájejte mozzarellu na tenká kolečka. V originále se používá ta z buvolího mléka. Pizzu pak zakončete několika čerstvě utrženými lístečky bazalky. Takto připravenou pizzu vložte při 200 °C do pečlivě rozpálené trouby.
foto: picjumbo & foodiesfeed