Máte rádi zapečná jídla a výrazné sýry?
Pak je pro Vás tento pokrm jako stvrořený.
I s přípravou omáčky a špenátu Vám zabere jednu hodinu.
Pokrm je velmi sytný, podávejte pro odlehčení s oblíbeným zeleninovým salátem.
Nezapomeňte se podělit s ostatními mlsouny, jak Vám chutnalo.
Pro 4 mlsouny:
Na omáčku:
3 lžíce mouky
100 ml smetany ke šlehání
250 – 300 ml mléka
150 g sýru typu roquefort
sůl
pepř
špetka muškátového ořechu
lžička citrónové šťávy
Na špenát:
sůl
3 lžíce másla
špetka muškátového ořechu
K dokončení:
200 g plátků lasagní
50 g strouhaného parmezánu
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo rozpustíme v hrnci. Přidáme mouku a asi minutu mícháme, až získáme světlou jíšku. Přilijeme smetanu a mléko a důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Povaříme asi 10 minut. Mezitím očistíme špenát a ve vroucí osolené vodě ho asi 2 minuty povaříme. Slijeme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo a špenát na něm krátce podusíme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Sýr nakrájíme a přimícháme do omáčky, spolu s ořechy, solí, pepřem, muškátovým ořechem a citronovou šťávou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu mléka.
Do pekáčku navrstvíme lasagne, špenát a omáčku, pokračujeme, až ingredience dojdou, tak aby poslední vrstvou byla omáčka. Navrch posypeme nastrouhaný parmezán. Vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut.
Sandra Š.
foto: Mateusz Feliksik, unsplash