Pokud milujete květák a sýr a nechcete u vaření stát příliš dlouho, pak je tento recept přesně to, co potřebujete.
Díky celoroční dostupnosti květáku si tuto kalorickou bombu můžete dopřát kdykoli. Dietní tento pokrm příliš není, ale proč si občas nedopřát?
Obzvláště, když je květák tak zdravý a patří mezi nejzdravější zeleninu. Věděli jste, že v pouhých 1sto gramech obsahuje mnohem větší množství vitamínu C než je doporučená denní dávka? Navíc je dobře stravitelný a reguluje průchodnost střev.
Pro 4 mlsouny:
sůl, pepř
100 g sýru typu čedar
75 g parmezánu
hrst hladkolisté petržele
hrst tymiánu
100 g těstovin
1 stroužek česneku
1 kelímek smetany ke šlehání
50 g slaniny
3 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
V hrnci rozehřejeme osolenou vodu. Květák očistíme a natrháme na drobné kousky. Sýr nahrubo nastrouháme. Byliny nasekáme. Těstoviny dáme do vody a uvaříme podle návodu doměkka. Na posledních 5 minut přidáme také květák. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Slaninu nakrájíme na kostičky. Z citronu nastrouháme kůru. Česnek nasekáme nadrobno. Těstoviny s česnekem slijeme a v zapékací smícháme se slaninou, bylinami, sýry (hrst necháme stranou), citronovou kůrou, česnekem, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Posypeme zbylým sýrem a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut.
Sandra Š.