Rychlé a velice jednoduché a navíc lehce pikantní.
Přesně takové jsou tyto špízy z vepřové pečeně.
Jako přílohu si dejte čerstvý chleba. Pokud nemáte čerstvý, opečte jej na pánvi, na ohni nebo na grilu, pošmáknete si i tak.
Budou-li s vámi stolovat i děti, připravte ještě druhou verzi omáčky bez chilli papričky.
Pro 4 mlsouny:
3 stroužky česneku
sůl, pepř
2 lžičky mleté papriky
1 lžíce rostlinného oleje
200 ml minerální vody
400 g vepřové pečeně
1 menší chilli paprička
3 zralá masitá rajčata
3 lžíce kečupu
1 lžíce balzamikového octa
2 zelené papriky
2 jarní cibule
Cibuli nakrájíme na kostičky. Česnek promačkáme do misky a smícháme s cilbulí. Přidáme sůl, pepř a mletou papriku. Za postupného přidávání minerálky a oleje metličkou vyšleháme.
Maso nakrájíme na menší kousky a ponoříme do připravené marinády. Dáme do lednice a necháme dvě až čtyři hodiny marinovat. Mezitím chilli papričku podélně rozřízneme, očistíme od semínek a nasekáme najemno. Rajčata povaříme asi dvě minuty ve vroucí vodě, ihned zchladíme ledovou vodou a stáhneme z kůže. Nakrájíme na kostičky a dáme spolu s chilli papričkou do mísy. Mixérem vyšleháme do pyré. Přimícháme ocet a kečup, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici.
Maso vyndáme z marinády a necháme trochu okapat. Spolu s nakrájenou paprikou napícháme na špízy. Opékáme na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran zhruba 12 minut. Maso musí být ze všech stran až do středu důkladně propečené.
Jarní cibuli nakrájíme na tenká kolečka a promícháme s rajčatovým dipem. Podáváme se špízy.
Sandra Š.