Sezóna rajčat začíná a pokud hledáte inspiraci, jak je zpracovat, zkuste slaný koláč.
Kombinace s medvědím česnekem – může být samozřejmě i zmražený, je fantastická a pochutnají si všichni.
Medvědí česnek má stejné aroma a podobnou chuť jako klasický česnek, výhodou však je, že konzumenta pak neprovází žádný zápach jako u klasického česneku. S klidem tak koláč můžete sníst a jít do společnosti.
Pro 6 – 8 mlsounů:
na těsto:
1 lžíce vody
med na špičku nože
75 g másla
1 žloutek
špetka soli
příloha:
1 hrst nasekaného medvědího česneku
3 lžíce změklého másla
4 plátky sýru ementálského typu
125 ml smetany
sůl
pepř
2 vejce
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Droždí, vodu a med smícháme. Přidáme k ostatním surovinám a vyhněteme těsto. Těsto vyválíme tak, aby bylo o něco větší než forma. Dno formy těstem vyložíme včetně okrajů. Dáme do lednice asi na 15 minut vychladit. Mezitím rozehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia. Těsto vložíme do rozehřáté trouby a 5 minut pečeme.
Mezitím na másle opečeme cibuli a medvědí česnek a dáme stranou. Na předpečené těsto vyložíme plátky sýru, opečenou cibuli s česnekem a navrch vyskládáme rajčata. V mixéru smícháme smetanu, sůl, pepř a vejce. Směsí zalijeme rajčata, posypeme parmezánem a pečeme asi 20 minut.
Sandra Š.
foto: : Butaris