Slaný koláč z rajčat a medvědího česneku

rajcatovy-kolac

Sezóna rajčat začíná a pokud hledáte inspiraci, jak je zpracovat, zkuste slaný koláč.

Kombinace s medvědím česnekem – může být samozřejmě i zmražený, je fantastická a pochutnají si všichni.

Medvědí česnek má stejné aroma a podobnou chuť jako klasický česnek, výhodou však je, že konzumenta pak neprovází žádný zápach jako u klasického česneku. S klidem tak koláč můžete sníst a jít do společnosti.

Pro 6 – 8 mlsounů:
na těsto:

1/8 kostičky čerstvého droždí
1 lžíce vody
med na špičku nože
150 g prosáté hladké mouky
75 g másla
1 žloutek
špetka soli

příloha:

2 cibule nakrájené na kostičky
1 hrst nasekaného medvědího česneku
3 lžíce změklého másla
4 plátky sýru ementálského typu
5 zralých rajčat nakrájených na plátky
125 ml smetany
sůl
pepř
2 vejce
2 lžíce nastrouhaného parmezánu

Droždí, vodu a med smícháme. Přidáme k ostatním surovinám a vyhněteme těsto. Těsto vyválíme tak, aby bylo o něco větší než forma. Dno formy těstem vyložíme včetně okrajů. Dáme do lednice asi na 15 minut vychladit. Mezitím rozehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia. Těsto vložíme do rozehřáté trouby a 5 minut pečeme.

Mezitím na másle opečeme cibuli a medvědí česnek a dáme stranou. Na předpečené těsto vyložíme plátky sýru, opečenou cibuli s česnekem a navrch vyskládáme rajčata. V mixéru smícháme smetanu, sůl, pepř a vejce. Směsí zalijeme rajčata, posypeme parmezánem a pečeme asi 20 minut.

Sandra Š.
foto: : Butaris


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>