Jamie Oliver kuchař, který začal vařit již osmi letech v restauraci svých rodičů. Po dostudování se věnoval cateringu, kde ho objevil televizní produkční tým. Jeho televizní a vydavatelská kariéra začala v roce 1999 seriálem o šéfkuchaři bez čepice. Od té doby Jamie založil restauraci, změnil stravování v britských školách a způsobil převrat v domácím vaření.
Jamie Oliver oslavil v roce 2015 své 40. narozeniny a životní výročí oslavil osobní cestou po světě, kde zkoumal svůj vztah k jídlu a stav svého těla. Díky změnám v jídelníčku a životním stylu dosáhl zlepšení zdraví a docílil pocitu pohody. Své osobní zkušenosti, nabyté vědomosti a znalosti nutričního týmu promítl do své již 17 kuchařské knihy Superfood hravě a zdravě.
Jamie recepty sestavil aby, každé jídlo bylo výživné a šlo uvařit zhruba to stokoruny. Ovšem pozor, pokud ještě nemáte ve spíž vybavenou nejrůznějšími druhy ořechů, semínek, olejů, rozmanitých bylinek, celozrnnou rýží a těstovinami, vše nejlépe v biokvalitě, první nákupy ingrediencí vaši peněženku značně provětrají.
V knize najdeme recepty na 30 snídaní, 30 obědů a 30 večeří, k tomu několik dalších tipů na chuťovky a drinky. Všechny obědy a večeře jsou koncipovány tak, že mají méně než 600 kcal a tudíž je lze mezi sebou měnit dle chuti.
Jako geniální spatřujeme přehled, kolik dýňových semínek, sušených meruněk, brusinek nebo třeba rozinek tvoří 100 kcal a kolik si tedy můžeme zobnout místo svačinky.
U každého receptu jsou v dolní části uvedeny nutriční a kalorické hodnoty a stejně tak doba přípravy.
V zadní části knihy pak najdete v jakém poměru má vaše tabule obsahovat zeleninu a ovoce, sacharidy, mléčné výrobky a pitné vody. Mimo to se autor věnuje nakupování, biopotravinám, spánku a návodu, co dělat, chcete-li žít do sta let?
Pokud to myslíte se zdravým životním stylem a vyváženou stranou vážně, může být tato kuchařka dobrým odrazovým můstkem. Najdete v ní hodně inspirací na kombinace, které by vás dost možná ani nenapadly. Ruku na srdce, koho by napadlo servírovat k snídani sušené švestky dušené v černém čaji podávané s jogurtem, mandlemi a banánem na topince?
Co můžeme z knihy doporučit?
Uvařili jsme špagety carbonara s hráškem a mandlemi a resumé? Jsou famózní! I když jsme zvyklí na typické špagety carbonara a moc nám chutnají, tyto jsou chuťově mnohem zajímavější a přesto, že se jedná o zdravý pokrm nechyběla v nich slanina! Jakto? I tuk je (nejen podle Jamieho) důležitou složkou potravy.
Také jsme se pustili do ochutnání opečeného kuřete na kurkumě s humusem a paprikami. I tento pokrm byl moc dobrý a dáme ruku do ohně za to, že jej zvládne připravit i naprostý lajk.
Ten mimochodem zvládne uvařit i houbové kari s červenou čočkou. V originálu receptu je pokrm podáván s chlebovými plackami papadam, které jsme ale bohužel nesehnali, a tak jsme je úplně vynechali. Přesto nás výsledek nadchl.
Komu je kniha určena?
Tato kuchařka není určena pro širokou veřejnost, ale pro ty kdo chtějí udělat něco pro své zdraví a hledají zdroj informací jak na to. Ale pozor, to že si knihu koupíte, neznamená, že se zavážete k čistě zdravému jídelníčku. Sám autor říká: „I nutriční specialisté jedí dorty.“, a proto se podle této knihy řídí ve dnech od pondělí do čtvrtka a od pátku vaří raději třeba podle kuchařky Pohoda v kuchyni.
Pokud váháte s koupi, doporučujeme si knihu prohlédnout, třeba vás o prodeji přesvědčí fantastické fotografie, které fotil Jamie sám. Krásný obal a celkové zpracování knihy jsou silným argumentem pro koupi.
Oliver Jamie, Superfood hravě a zdravě, 2016, 1. vydání originálu: 2015, MLD Publishing s.r.o., 312 s., ISBN 978-80-905003-8-9.