Šrucha zelná (lat. Portulaca oleracea) lidově zvaná jako portulák či kuří noha je kuchyňská rostlina, kterou znáte možná spíše jako plevel.
Pěstuje se jako listová zelenina a jednou částí jsou listy a lodyhy.
Šrucha zelná pochází nejpravděpodobněji ze severní Afriky, někde se ale uvádí Himálaje. Ví se však, že ji využívali už ve starověkém Egyptě a to nejen ke kulinářským účelům, ale i jako léčivo.
Dříve byla šrucha používaná jako lék na kurděje, dnes může pomoct proti kašli, otokům dásní. Odvar se používá při krevních poruchách.
Obsahuje vitamín C, B, omega 3 mastné kyseliny, které blahodárně působí na kardiovaskulární onemocnění, ale má také vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku.
Použití v kuchyni
Šruchu musíme dobře opláchnout, protože rostliny jsou nízké a mohou být plné písku. Šrucha je doporučená pro přímou spotřebu. Nať má příjemnou nakyslou a lehce slanou chuť, přidává se do salátů, polévek nebo se připravuje jako špenát. Květní poupata jsou náhražkou za kapary.
Vypěstujte si sami
Šruchu si můžeme hravě vypěstovat i v bytě na parapetu. Pěstuje se snadno. Jde o nenáročnou rostlinu, která má rada teplo a slunce. Semena vyséváme přímo do půdy. Sklízet můžete za šest až osm týdnů.
Sandra Š.
foto: avlxyz via Foter.com / CC BY-SA