Sushi se podává jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako součást vícechodového menu. Jíst jej můžeme rukama, nebo hůlkami.
Sushi se jí tak, že se ponoří do směsi sójové omáčky a wasabi a poté se vloží celé do úst. Dobré je přikusovat plátky zázvoru, který umí výraznou chuť křenu neutralizovat a podtrhnout chuť všech jednotlivých ingrediencí.
Rozmanitost sushi je neuvěřitelná. Výběr přísad je neomezený a ty poskytují rozšířené možnosti.
Pojďme se podívat, jaké jsou druhy sushi a jak se připravuje rýže, aby bylo dokonalé?
Druhy sushi
Sushi – Maki
Maki je nejzákladnější podávané sushi. Tvar je rolkovitého tvaru. Je složené z rýže plněné masem a zeleninou a to je zabaleno v řase nori a nakrájeného na kolečka.
Sushi – California roll
Kalifornská rolka je připravena stejným způsobem jako Maki, jen způsob rolování je naopak. Tedy místo řasy je na povrchu rýže.
Sushi – Nigiri
Nigiri se tvaruje tak, že se navlhčenýma rukama z rýže vytvaruje váleček, který se ozdobí rybou, vejce nebo zeleninou.
Sushi – Temaki
U temaki se řasa nori neroluje, ale vytvoří se z ní kornout, který se plní rýží, masem či třeba kaviárem.
Sushi – Sashimi
Druh sashimi spočívá v tom, že se syrová ryba nakrájí na tenké plátky a následně se namáčí do sojové omáčky a wasabi.
Sushi – Oshi
Tento speciální druh sushi se připravuje ve zvláštních formách. Do těch se klade vrstva rýže, vrstva ryb ochucená wasabi, následuje opět rýže, pak syrová zelenina a nakonec horní vrstva rýže. Poté se sushi musí dobře stisknout, aby se nerozpadlo.
Sushi – Gunkan
Gunkan je druh sushi, kde je kaviár (ryby či pomazánka z nich) obtočen řasou.
Jak uvařit rýži na sushi
175 g rýže
250 ml vody
2 lžíce rýžového octa
1 lžička soli
1 lžička cukru
Rýži proplachujeme tak dlouho, dokud odtékající voda není úplně čirá. Poté rýži přidáme do varu a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 10 minut pod pokličkou dojít. Poté rýži dopřejeme dalších deset minut bez pokličky. Mezitím rozmícháme 2 lžíce rýžového octa a přidáme lžičku soli a cukru. Nakonec rýži v míse smícháme s octovým nálevem.
Martina M.
foto: foodiesfeed.com