Druhy sushi a správná příprava rýže

foodiesfeed.com_domaci sushi

Sushi se podává jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako součást vícechodového menu. Jíst jej můžeme rukama, nebo hůlkami.

Sushi se jí tak, že se ponoří do směsi sójové omáčky a wasabi a poté se vloží celé do úst. Dobré je přikusovat plátky zázvoru, který umí výraznou chuť křenu neutralizovat a podtrhnout chuť všech jednotlivých ingrediencí.

Rozmanitost sushi je neuvěřitelná. Výběr přísad je neomezený a ty poskytují rozšířené možnosti.

Pojďme se podívat, jaké jsou druhy sushi a jak se připravuje rýže, aby bylo dokonalé?

Druhy sushi

Sushi – Maki

Maki je nejzákladnější podávané sushi. Tvar je rolkovitého tvaru. Je složené z rýže plněné masem a zeleninou a to je zabaleno v řase nori a nakrájeného na kolečka.

Sushi – California roll

Kalifornská rolka je připravena stejným způsobem jako Maki, jen způsob rolování je naopak. Tedy místo řasy je na povrchu rýže.

Sushi – Nigiri

Nigiri se tvaruje tak, že se navlhčenýma rukama z rýže vytvaruje váleček, který se ozdobí rybou, vejce nebo zeleninou.

Sushi – Temaki

U temaki se řasa nori neroluje, ale vytvoří se z ní kornout, který se plní rýží, masem či třeba kaviárem.

Sushi – Sashimi

Druh sashimi spočívá v tom, že se syrová ryba nakrájí na tenké plátky a následně se namáčí do sojové omáčky a wasabi.

Sushi – Oshi

Tento speciální druh sushi se připravuje ve zvláštních formách. Do těch se klade vrstva rýže, vrstva ryb ochucená wasabi, následuje opět rýže, pak syrová zelenina a nakonec horní vrstva rýže. Poté se sushi musí dobře stisknout, aby se nerozpadlo.

Sushi – Gunkan

Gunkan je druh sushi, kde je kaviár (ryby či pomazánka z nich) obtočen řasou.

Jak uvařit rýži na sushi

175 g rýže
250 ml vody
2 lžíce rýžového octa
1 lžička soli
1 lžička cukru

Rýži proplachujeme tak dlouho, dokud odtékající voda není úplně čirá. Poté rýži přidáme do varu a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 10 minut pod pokličkou dojít. Poté rýži dopřejeme dalších deset minut bez pokličky. Mezitím rozmícháme 2 lžíce rýžového octa a přidáme lžičku soli a cukru. Nakonec rýži v míse smícháme s octovým nálevem.

Martina M.
foto: foodiesfeed.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>