Solené makadamové ořechy do sladkého jahodového dortu?
A proč ne!
Právě ořechovo – máslový základ dodávají dortíku úžasný šmrnc. Nevěříte? Přesvědčte se na vlastní jazýček.
Tento exkluzivní jahodový dortík je skvělý jako slavnostní narozeninový dort, nebo když zkrátka máte hodně jahod a chuť na něco moc dobrého.
Na dort o průměru 26 cm:
těsto:
250 g mouky
150 g másla
40 g cukru
krém:
1 vanilkový lusk
500 ml mléka
50 g cukru
250 g zakysané smetany
navrch:
Ořechy nasekáme najemno a smícháme s moukou, máslem, vejcem a cukrem. Za pomocí robota nebo vlastní síly vyhněteme do hladkého těsta. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do lednice. Dortovou formu vymastíme a na pomoučněném válu z těsta vyválíme kruh o průměru 30 cm. Těstem vyložíme dno a okraje formy a pořádně upěchujeme. Vidličkou uděláme na dnu několik děr. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů Celsia (horkovzduch na 170) a pečeme 18 – 20 minut. Vyjmeme a necháme na mřížce vychladnout.
Želatinu změkčíme ve studené vodě. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vydlabeme semínka. Semínka a lusk dáme do mléka a přivedeme k varu, přidáme pudink, cukr, vyjmeme lusk a opět přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund a dáme do misky, želatinu vymačkáme a přimícháme. Nakonec přimícháme i zakysanou smetanu. Nalijeme na vychlazené těsto, rozetřeme, přikryjeme fólií a dáme do lednice alespoň na 3 hodiny vychladit.
Mezitím si očistíme jahody. Asi třetinu rozmixujeme a zbytek jahod nakrájíme na menší kousky. Pyré smícháme v hrnci s želírovacím cukrem. Přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Nakrájené jahody rozprostřeme navrch dortu a polijeme mixovanou směsí. Necháme alespoň hodinu vychladnout a ztuhnout a poté podáváme posypané moučkovým cukrem.
Sandra Š.