Historie „La tarte des Demoiselles Tatin“, jak tento koláč nazývají Francouzi, sahá až do sklonku 19. století.
Od té doby se tento koláč francouzský národní koláč stal celosvětově oblíbený.
Upečte si jej podle receptu a postupu školy vaření Chefparade a přesvědčte se, že jej zvládne upéct každý. A nezapomeňte na skořicový krém – dodá koláči úplně jiný rozměr…
Ingredience na náplň:
7 lžic cukru
1/2 citronu
Ingredience na těsto:
120 g másla
2 žloutky
špetka soli
Mouku se špetkou soli a máslem zpracujte rukama do konzistence drobenky. Postupně přidávejte žloutek rozmíchaný s vodou. Po dosažení pevné konzistence zabalte těsto do potravinové folie a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na osminky. Jablka pokapejte šťávou z citronu. V pánvi rozehřejte cukr a když začne karamelizovat, po kouscích vmíchejte máslo. Na dno koláčové formy vložte pečící papír, pomažte jej máslem a vylijte na něj karamel. Do formy přes vrstvu karamelu co nejkrásněji vyskládejte jablka. Vychlazené těsto vyklopte na pomoučněný val a vyválejte plát silný asi 5 mm. Z něj vyřízněte kolo o velikosti koláčové formy. Těstem překryjte vrstvu jablek a několikrát jej propíchněte vidličkou. Pečte 15 min na 170°C. Po upečení ještě horký koláč vyklopte na talíř a nechte 15 min chladnout.
Rada šéfkuchaře: Koláč můžete podávat samotný, s vanilkovou zmrzlinou, nebo například se skořicovým krémem.
Další varianta: Místo jablek můžete použít jakékoliv ovoce. Oblíbené jsou hrušky a broskve, ovšem i slaná verze koláče je především v Alsasku velmi populární.
NĚCO NAVÍC:
Recept na skořicový krém:
70 g tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte v pevný krém.
Zdroj + foto: Chefparade