Křupavá bageta plněná šťavnatým masem a směsí čerstvé zeleniny je velmi oblíbeným pouličním rychlým občerstvením ve Vietnamu. Stánky s Banh Mi lze naleznout snad na každém rohu v celém Vietnamu, a nejen tam.
Vietnamské plněné bagety nejsou výdobytkem nové doby a reakcí na zahraniční rychlá občerstvení. Jejich tradice sahá až do doby francouzské koloniální nadvlády, kdy se bageta spolu s francouzskými vojáky dostala do jihovýchodní Asie.
Zatímco Francouzi si na bagety natírali paté, Vietnamci si je začali přizpůsobovat ku obrazu svému, až vzniklo vietnamské Banh Mi, které nakonec Vietnamci převezli do celého světa.
Dnes se tato vietnamská specialita objevuje ve stáncích na celém světě a stejně tak i v gastronomických magazínech, kde je představována jako velmi chutné a potažmo i zdravé jídlo.
Pro 2 hladové mlsouny:
2 křupavé bagety
½ svazku koriandru
na marinádu:
1 lžíce nasekaného zázvoru
1 červená chilli paprička
1 lžíce omáčky mirin
2 lžíce sezamového oleje
½ lžíce cukru
šťáva z ½ limety
na nakládanou zeleninu:
½ okurky
¼ bílé ředkve
Nakrájené na tenké, stejně široké proužky (julienne)
3 ½ lžíce rýžového octa
2 ½ lžíce cukru
na chilli majonézu:
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžíce nasekaného koriandru
Maso nakrájíme na tenké proužky. Naložíme do marinády smíchané ze všech ingrediencí a vložíme na 30 minut do lednice. Nakrájenou zeleninu naložíme do nálevu a vložíme do lednice na 20 – 30 minut. Mezitím si připravíme chilli majonézu a potřeme jí rozkrojenou a případně i přepůlenou bagetou. Navrch vyskládáme salát a koriandr. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Vyjmeme a vyskládáme do bagety spolu s nakládanou zeleninou. Ihned podáváme.
Martina M.
foto: foodiesfeed.com