Medvědí česnek je bylinka, která voní a chutná po česneku a je oblíbenou jarní pochoutkou zvířat, jak napovídá název, především medvědů.
Medvědí česnek má stejné aroma a podobnou chuť jako klasický česnek, výhodou však je, že konzumenta pak neprovází žádný zápach jako u klasického česneku.
Pesto z medvědího česneku můžete připravit do zásoby a uložit na několik týdnů do mrazáku. Chutná výborně s těstovinami a křupavým pečivem.
svazek (cca. 5 dkg) medvědího česneku
hrst vlašských ořechů
3 lžíce olivového oleje
sůl
30 g parmezánu
Medvědí česnek umyjeme. Listy rozmixujeme spolu s vlašskými ořechy a postupně přiléváme olej. Poté přisypeme nastrouhaný parmezán a dochutíme lehce solí – pozor, parmezán je sám o sobě dost slaný. Pesto je chutnější, když se nechá chvíli odležet v lednici.
Martina M.
foto: Elido Turco – Gigi