Doplňte na jaře vitamíny a minerály mladým špenátem.
Špenát je bohatý na vápník, sodík, hořčík a také vysoký obsah karotenoidů, především betakarotenu.
Betakaroten je vysoce funkční antioxidant, chrání tělo před negativními účinky slunečního záření a zlepšuje opalování kůže, což před létem jistě oceníte.
Špenát chutná skvěle v kombinaci s další zeleninou a mozzarellou. Ochutnejte!
Pro 4 mlsouny:
4 lžíce plátků mandlí
100 g keříkových rajčat
200 g okurky
100 g mladého špenátu
šťáva z jednoho pomeranče
sůl, pepř
6 lžic olivového oleje
6 větviček tymiánu
400 g mozzarely
+ olej ke smažení
Cibuli nakrájíme na širší plátky a na troše oleji ji z každé strany osmažíme. Na pánvi bez oleje opražíme mandle dozlatova. Rajčata rozpůlíme. Okurku podélně rozřízneme a nakrájíme na kostičky. Špenát očistíme, umyjeme a necháme okapat. Z octu, pomerančové šťávy, olivového oleje, solí a pepře vyšleháme zálivku a nakonec do ní přimícháme natrhané lístky tymiánu. Mozzarellu osušíme a nakrájíme na malé kousky. Špenát, rajčata, okurku, cibuli a mozzarellu naservírujeme na talíř, zalijeme zálivkou a posypeme praženými mandlovými plátky.
Sandra Š.