Máte už dost svíčkové, guláše a tučných jídel? Pletou se vám české hrady, dojmy ze zámků splývají a výlety za památkami už dávno nejsou, co bývaly? Vydejte se za poznáním do exotičtějších krajin!
Pokud vyrážíte do ciziny, jistě se vám kromě kvalitního cestovního pojištění bude hodit i pár rad, kam se ve vybraných destinacích vydat a co ochutnat. Vybrali jsme pro vás tři státy, které jsou proslulé nejen svými přírodními sceneriemi, ale i vynikající kuchyní. Vietnam, Thajsko a Indii.
Do Vietnamu za rýžovými lahůdkami
Ve Vietnamu se můžete kochat pohledem na nádherná terasovitá rýžová pole, navštívit mnohamiliónové metropole, nebo se nechat uchvátit zátokou Ha Long zapsanou na seznamu UNESCO. A stejně podmanivá je i místní gastronomie.
Vietnamská kuchyně je pestrá a přitom úžasně zdravá. Často se považuje za jednu z nejzdravějších vůbec. Součástí většiny pokrmů je rýže, můžete se tu s ní setkat v mnoha různých podobách – od klasické přílohy přes těstoviny až po alkohol.
Co byste určitě měli při své návštěvě ochutnat, jsou proslulé jarní závitky a tradiční pho. Fajnšmekři pak mohou okusit hada naloženého v rýžové pálence, opečené larvy bource morušového nebo slepičí pařátky.
TIP: Věděli jste, že pětina Čechů při cestách neřeší cestovní pojištění? Přitom právě jídlo a voda bývají hlavním důvodem zdravotních potíží. Nepodceňte to – zvláště, když cestovní pojištění můžete třeba u Allianz sjednat online za několik minut.
Do Thajska na exotické pokrmy i bizarní speciality
Pokud plánujete zavítat do Thajska, určitě byste měli navštívit chrámy a paláce v Bangkoku. Kromě toho si prohlédněte i pohádkové město Ayutthaya a užijte si koupání na některé z božských pláží, kterých je tu opravdu nepočítaně.
TIP: Jestliže chcete navíc zavítat na místo, které není příliš zahlcené turisty, vydejte se na ostrovy Koh Surin. Hlavním lákadlem je tu kromě panenské přírody i podmořský život. Nezapomeňte přitom ale na cestovní připojištění, které vám při potápění bude krýt záda.
Jídlo je v Thajsku bezkonkurenční. Určitě byste měli ochutnat pečené nudle na thajský styl, kuře na zeleném kari a tom yum polévku. Pokud chcete zkusit trochu pikantnější stravu, Thajsko je pro vás zemí zaslíbenou. Experimentátoři mohou okoštovat polévku se štíry, orestovaný hmyz s rýží a zapít to třeba thajskou rýžovou whisky nebo rovnou netopýří krví. Ale to už je gurmánská vyšší dívčí.
Do Indie za kořeněnými pochoutkami
Indie je také plná památek, které určitě musíte vidět na vlastní oči. Za zmínku rozhodně stojí Tádž Mahal, růžové město Jaipur, proslulé Dillí a Amritsar neboli Jezero nektaru nesmrtelnosti.
TIP: Pokud se chcete vydat někam, kde budete moci v klidu rozjímat, podnikněte cestu do Ladaku, kterému se také přezdívá malý Tibet.
Indie je plná intenzivních chutí, barev a vůní. Kromě proslulého koření, které najdete takřka v každém pokrmu, je typickou surovinou pro přípravu jídel opět rýže. Jinak si Indové rádi pochutnávají také na luštěninách, mléčných výrobcích a zelenině. Mnohdy se Indie označuje za zemi vegetariánů, proto maso ve výčtu nejčastějších potravin nehledejte.
Na cestu přibalte pro jistotu dobré pojištění a vybavenou lékárničku
Před odjezdem do exotické destinace nezapomeňte objednat cestovní pojištění do zahraničí u Allianz. Obezřetnost se v případě vzdálenějších krajů vyplatí dvojnásob. Kromě toho byste do lékárničky měli přibalit zažívací preparáty, které vám pomohou přežít změnu jídelníčku. Prvních pár dnů bývá krizových, a to i když nepijete místní vodu. Střevních obtíží se mnohdy zkrátka nevyvarujete. Když ale budete dobře připraveni, můžete si naplno užívat místních krás i dobrot na talíři.