Restované brambory s žampióny a tvarohovo-pažitkovým dipem jsou vynikající k večeři i k obědu.
Připravené jsou asi za 40 minut a pochutná si celá rodina.
Pro přípravu si vyberte rané brambory, jsou pro tuto úpravu nejchutnější.
Podávat je můžete i jako přílohu, třeba je grilovanému masu.
Pro 4 mlsouny:
6 lžic slunečnicového oleje
sůl
pepř
sladká paprika
300 g menších žampiónů
½ svazku pažitky
400 g tvarohu
1 lžíce octa
4 lžíce mléka
1 lžička cukru
Očištěné brambory vcelku povaříme asi 20 minut. Slijeme, zchladíme, oloupeme a rozpůlíme. 3 lžíce oleje rozehřejeme ve větší pánvi a za občasného míchání je orestujeme, asi 15 minut. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Mezitím očistíme žampióny a větší houby rozpůlíme. Cibuli nakrájíme na proužky. Brambory vyjmeme z pánve a na stejné pánvi necháme rozehřát zbylý olej a orestujeme na něm žampióny. Po asi 4 minutách přidáme cibuli a restujeme 2 minuty a poté do pánve přidáme brambory a necháme, aby se prohřály a chutě spojily.
Mezitím nakrájíme pažitku a smícháme s tvarohem, mlékem a octem. Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Dip podáváme s restovanými brambory.
Martina M.