Vyzrajte na jarní únavu jídlem.
Omezte tučná a těžká jídla a raději vsaďte na zeleninové pokrmy.
I bez masa si můžete pošmáknout.
Ochutnejte kombinaci sladkých brambor a fenyklu.
Batáty patří mezi jeden z nejvýživnějších druhů zeleniny a pomáhá proti depresi, proto je na místě zařadit je do jídelníčku právě v depresivnějších období.
Pro 4 mlsouny:
2 fenykly
1 svazek jarní cibule
3 lžíce slunečnicového oleje
sůl, pepř
150 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
30 g slunečnicových semínek
250 g rýže nebo soba nudlí
Batát oloupeme a nakrájíme na asi centimetr velké kostičky. Fenykl očistíme, zelenou část dáme stranou a hlízu nakrájíme na tenké proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka. V pánvi na rozpáleném oleji za stálého míchání opečeme brambory s fenyklem. Po asi třech minutách přidáme cibuli a po dalších třech minutách přidáme sůl, pepř, koriandr a zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 5-8 minut.
Mezitím si na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka a dáme stranou vychladnou. Poté semínka i zelenou část fenyklu nasekáme. Přílohu uvaříme podle návodu. Zeleninu dochutíme a podáváme s nudlemi nebo rýží posypané semínky a fenyklem.