Máte rádi sladké?
Až vás příště bude honit mlsná, dejte se do výroby domácích bonbonů. Jsou vynikající!
Jak poznat dobrý ořech?
Skořápka nesmí být popraskaná. A když s ořechem zatřesete, měli byste slyšet šplouchání, jinak je ořech vyschlý.
Jak se do ořechu dostat?
Zabalte jej do utěrky a bouchněte do něj kladivem. Poté by měla jít dužina vyloupnout.
100 g strouhaného kokosu (buď čerstvého, nebo sušeného kokosu v bio kvalitě)
asi 2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce javorového sirupu
100 g kvalitní čokolády
Do vyšší nádoby (třeba do většího hrníčku nebo misky s vysokými okraji) dej kokos, kokosový olej a javorový sirup. Směs rozmixuj tyčovým mixérem. Nemusí se mixovat úplně do hladka, důležité je, aby se suroviny spojily – hlavně sirup s olejem.
Teď rozlož pečicí papír na talíř, tác nebo menší plech, který se vejde do lednice. Celou směs na papír vyklop a rozprostři stěrkou. Měla by vzniknout placka vysoká asi jako malíček. Směs přikryj dalším pečicím papírem a dej jen na 10–15 minut do lednice. Hmota nesmí úplně ztuhnout, protože by se při vykrajování drolila na malé kousky.
Až směs trochu ztuhne, vyndej ji z lednice a začni z ní vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáš malé kulaté vykrajovátko, můžeš použít třeba kovové víčko z láhve nebo maličkou skleničku. Kolečka skládej zpátky na tác, a až je všechny vykrájíš, dej je do mrazáku. Musí být tak chladná, aby se v horké čokoládě nerozpustila a naopak na nich čokoláda rychle ztuhla.
Rozehřej čokoládu. Vytáhni kolečka z mrazáku, každé z nich naber na vidličku a opatrně vykoupej v čokoládě. Pracuj rychle, jinak se ti kolečka v čokoládě rozpustí. Na vidličce je nech chviličku okapat a pak polož na pečicí papír a nech hezky ztuhnout. Do lednice už bonbonky nedávej, na čokoládě by se pak vytvořil bílý povlak.
Recept pochází z kuchařky Vaříme s dětmi pro děti, Petra Novotná.
Pracovní postup byl redakčně upraven, detailní popis najdete v knize Vaříme s dětmi pro děti.
Vydalo nakladatelství Smart Press