Ochutnejte čočkovou polévku po italsku. Od „české čočkovky“ se liší tím, že se do ní přidává i mrkev, celer a především rajčata. Podává se s těstovinami, jako třeba trofie.
Trofie nebo také trofiette jsou těstoviny původem z Ligurie.
Jsou rolovány do zakrouceného, červovitého tvaru. Podávají se nejčastěji s bazalkovým pestem.
K jejich výrobě není zapotřebí žádný strojek na těstoviny, protože jejich kroucení zvládne i amatér. Zkuste je.
Pro 4 mlsouny:
2 snítky tymián
100 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek celeru
1 plechovka drcených rajčat
voda
sůl, pepř
Předem namočenou čočku uvaříme s tymiánem doměkka. Mrkev a celer nastrouháme. Cibuli a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Slaninu a cibuli orestujeme dozlatova a ke konci přidáme nadrobno nakrájený česnek. Přidáme mrkev a celer a chvíli společně restujeme. Přilijeme rajčata a zalijeme hrnkem vody. Osolíme, opepříme a vaříme asi čtvrt hodiny. Polévku podáváme posypanou nastrouhaným parmezánem.
Martina M.
foto: paPisc