Liči je asijské ovoce, známé také jako li-chi, lychee nebo také čínské švestky nebo čínské jahody. Pravý název je však Liči čínské či dvouslivák lahodný.
Roste na stálozelených ovocných stromech, které mohou dosahovat i 25 metrů. Na jaře jsou tyto stromy pokryté krásnými květy, díky čemuž byly sázeny do císařských zahrad.
V Číně se tyto stromy pěstovaly již před 4000 lety. První zmínky o liči v Evropě pochází z 16. století.
Pro Číňany je liči symbolem lásky, svým tvarem totiž připomíná srdce.
Ovoce liči je podlouhlé, oválné a uvnitř ukrývá nejedlou pecku. Jeho slupka má hnědavě červenou barvu, je ztvrdlá a pokrytá jehlanovými výrůstky. Liči je potřeba před konzumací oloupat. Lehkým naříznutím narušíme slupku a poté ji oloupeme.
Pod slupkou najdeme bílou masitou dužninu připomínající texturu hroznového vína. Dužina má květinovou vůni a sladkou osvěžující chuť, která může trochu připomínat kompotované mandarinky.
Liči je bohaté na bílkoviny, sacharidy a vitamín C. Doporučuje se pro posílení imunity. V čínské medicíně je důležitým pomocníkem v léčbě kašle, při onemocnění lymfatických cest a také při bolestech žaludku.
Čaj ze slupek léčí neštovice a průjem.
Použití v kuchyni
Liči je ideální do ovocných zákusků, džemů a marmelád. Můžeme je jíst samotné nebo jako součást salátů, hodí se i jako doplněk k masu či rybě.
Liči naložení v cukru je jednou z největších asijských pochutin. Dužinu rozhodně nesmíme vařit, v opačném případě by její struktura zhoubovatěla.
Setkat se s liči můžeme i v koktejlech a alkoholických nápojích.
Martina M.
foto: unsplash.com