Focaccia je italský pečený chléb podobající se pizze a je vynikající!
Jeho příprava je velmi jednoduchá a snadno si ji osvojí i lajk.
Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí a někdy i bylinami, ořechy, cibulí, sýrem či masem. Italská kuchyně je o jednoduchosti, proto doporučujeme chutě nepřekombinovat.
Lze ji použít jako přílohu k mnoha jídlům, nebo jen tak. My ji máme rádi i na snídani.
Recept na ořechovou focacciu:
1 balíček sušeného droždí
½ lžičky soli
špetka chilli
50 g vlašských ořechů
2 větvičky rozmarýnu
sůl
Mouku, droždí, sůl, chilli, 5 lžic olivového oleje a 160 ml teplé vody smícháme a ideálně za pomocí mixéru hněteme do hladkého těsta. Dáme do mísy na teplé místo a necháme trochu nakynout. Ořechy nasekáme a polovinu přimícháme do těsta. Plech vyložíme pečícím papírem a moučenýma rukama navrch vytvarujeme bochánek, ze kterého pak rukou vytvoříme placku. Vzniklou placku polijeme zbylým olivovým olejem, posypeme solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. V troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Lístky otrháme z větviček a smícháme se zbylými ořechy. Poté vyjmeme a posypeme ořechy s rozmarýnem a posolíme. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 10 minut.
Chutná nejlépe vlažná.
Sandra Špačková
foto: unsplash