Máte rádi hranolky? Chcete si na nich pochutnat i doma?
Chtělo by se říct, že stačí jen oloupat brambory, nakrájet a usmažit.
Ale možná patříte k těm, kteří se o přípravu chutných křupavých hranolek pokusili, jenže místo křupavé pochoutky byly výsledkem spálené hranolky plné oleje.
Vyzkoušeli jsme několik variant příprav a získali dva vítěze.
Který si vyberete?
4 velké brambory nejlépe typu C
2-3 lžíce octa
sůl
olej na smažení (arašídový, slunečnicový či řepkový)
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké hranolky. Vaříme ve vodě s octem, větší asi 8 minut, menší 5 minut. Slijeme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je osmažíme buďto ve fritéze, nebo na pánvi ve vysoké vrstvě oleje – hranolky by měly být zcela ponořené. Smažení trvá přibližně 5-7 minut. Poté je dáme na papírovou utěrku vykapat a nakonec osolíme. Poté ihned podáváme.
Dvojté smažení
Druhou možností je hranolky osmažit dvakrát.
V tom případě nakrájené brambory nejprve předvaříme, poté osmažíme do lehce zlatavé barvy a dáme stranou. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu (poté lze hranolky zmrazit). Pak stačí hranolky dosmažit 1-2 minuty. Hranolky by po druhém usmažení měly být extra křupavé.
Jak připravujete domácí hranolky vy?
Tip: Připravte si vynikající domácí majonézu!
Sandra Špačková
foto: Gunel Farhadli